Des de Romà Alt Imperi fins a Romà Baix Imperi ( 14 / 476 )
Tipus de jaciment
Varis desconegut
Sense dades.
Descripció
El jaciment es situa a la banda nord del terme municipal de Mataró, en una elevació que hi ha entre el torrent del Pont de la Vila (o de la Font de la Vila) i el torrent de Lluscà, prop de la confluència d'ambdós. S'hi accedeix a través de la carretera de Valldeix a la qual s'hi arriba des de la rotonda que uneix la Ronda de la Creu de Pedra i ell carrer de la Foneria, al nord-est del nucli urbà de Mataró, en direcció nord. A uns 1000 metres de la rotonda, i després de passar sota l'autopista C-32, hi ha una bifurcació on cal seguir per l'esquerra durant uns 1200 metres, passant per davant unes instal·lacions esportives, fins arribar a la confluència dels torrents del Pont de la Vila (o de la Font de la Vila) i de Lluscà.
Jaciment d'època romana conegut a partir de la informació publicada per M. Ribas l'any 1933. Les dades que es tenen són escasses, Ribas tan sols diu que a l'elevació que hi ha entre el torrent del Pont de la Vila i el Torrent de LLuscà hi havia restes de parets molt malmeses i fragments de paviment, així com restes ceràmiques - entre les quals es va poder diferenciar fragments de ceràmica sigil·lada -, fragments d'àmfora i doli, així com una moneda d'Honori (394-395 dC.).
Tot i que tant M. Ribas com la resta d'autors interpreten el jaciment com una vil·la romana, considerem que, tot i ser evident l'existència d'un establiment romà, no hi ha prou elements per poder confirmar que es tracti d'una vil·la. La cronologia del jaciment cal situar-la entre l'Alt i el Baix Imperi, sense poder precisar més.
Durant la revisió de la carta arqueològica del Maresme realitzada l'any 2008, no es va poder localitzar material ceràmic en superfície ni es va poder identificar el punt on M. Ribas localitzà les estructures. En conseqüència, no es té coneixement del seu estat de conservació.El jaciment es situa a la banda nord del terme municipal de Mataró, en una elevació que hi ha entre el torrent del Pont de la Vila (o de la Font de la Vila) i el torrent de Lluscà, prop de la confluència d'ambdós. S'hi accedeix a través de la carretera de Valldeix a la qual s'hi arriba des de la rotonda que uneix la Ronda de la Creu de Pedra i ell carrer de la Foneria, al nord-est del nucli urbà de Mataró, en direcció nord. A uns 1000 metres de la rotonda, i després de passar sota l'autopista C-32, hi ha una bifurcació on cal seguir per l'esquerra durant uns 1200 metres, passant per davant une...
Estat de Conservació Desconegut
Sense dades.
Documentació
Classe
Comentari
Gràfica
Arxiu M. Ribas
Memòries i informes
Arxiu M. Ribas
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
BALIL, A.
1953
Archivo Español de Arqueología
DDAA
1977
Carta dels vestigis arqueològics del terme municipal de Mataró
ESTRADA, J.
1969
Vías i poblamiento romanos en el territorio del área metropolitana de Barcelona
GORGES. J.G.
1979
Les villes hispano-romaines: Inventaire et problématique archéologique