Des de Ferro-Ibèric Final fins a Ferro-Ibèric Final ( -200 / -50 )
Des de Medieval fins a Medieval ( 400 / 1492 )
Tipus de jaciment
Lloc d'habitació amb estructures conservades poblat
Assentament militar castell
Protecció: Declarat BCIN
Classificació: Monument històric
Núm. de Registre/Catàleg: 1241-MH
Data Declaració: 22/04/1949
Descripció
L'accés al jaciment es fa per la carretera de Pineda de Mar a Hortsavinyà BV-5126, agafant una pista forestal cap a l'oest un cop passada la pedrera. Aquesta pista s'ha de seguir fins arribar al Coll dels Altars, i a partir d'aquí, s'ha de continuar a peu fins al cim del turó on hi ha el jaciment. Aquest es localitza en una zona boscosa amb matolls i afloraments de roca.
Jaciment iberoromà i medieval que fou estudiat per primera vegada per J.M. Codina, durant els anys 50 del segle passat. Fruit d'aquests estudis es documentaren les principals estructures actualment visibles al cim del turó de Montpalau, corresponents al castell (muralles de segle X i del segle XIV) i a la muralla ibèrica.
De la fortalesa medieval en resten alguns murs, que defineixen un recinte de planta quadrada. L'aparell és fet a base de filades de carreus irregulars, lligats amb morter de sorra i calç. Els angles i la finestra de punt rodó, que encara es conserva, són de carreus de pedra més groguenca, ben tallats i disposats a trencajunt. Al centre del castell s'alçava una torre cilíndrica, actualment enrunada. Hi ha restes d'un segon recinte construït posteriorment, potser al segle XV. Fora del recinte murat hi ha les ruïnes de l'antiga capella del castell, dedicada a Sant Miquel, documentada des del segle XII.
Les restes ibèriques, molt degradades, corresponent a la muralla septentrional feta amb pedres de 30 a 50 cm d'amplada per 15 a 30 cm d'alçària. També es poden veure part dels murs trobats en les excavacions de J.M. Codina en el costat meridional. Hi ha dues sitges al costat oest de la muntanya: una a 75 metres del cim i l'altra a més de 150 metres.
Del material iberoromà documentat durant les excavacions de Codina, destaquen ceràmiques campaniana A i B, del taller de Roses, del Taller de Nikia-Ion, àtica de vernís negre, aretina de vernís negre, ibèrica comuna, grisa emporitana, àmfores itàliques Dressel 1A, 1B i 1C, àmfora Lamboglia 2, àmfora de Brindes, cartaginesa, púnico-ebusitana, ibèrica, ibèrica importada, púniques sudhispàniques, àmfores Pascual 1 i Dressel 1 Tarraconenses i monedes d'Ilduro i d'Ilerda. Al vessant nord també s'hi van documentar restes del que semblaven ésser forns, als quals no es va poder atribuir una cronologia, existint la possibilitat que fossin medievals.
Durant les feines desenvolupades amb motiu del camp de treball del castell de Montpalau l'any 1990, es desenrunaren les parts properes a la muralla per fer avinent el contorn d'aquesta. La posterior intervenció de 1996, es limita a controlar un rebaix de terra per enclavar-hi una senyera.
Donades les característiques del materials i de la documentació de les restes de la muralla ibèrica, podem parlar de la existència, en aquest indret, d'un l'Oppida ibèric, que cronològicament podríem situar en funció de la ceràmica documentada entre el 200 i el 50 aC., moment en que el procés de romanització suposa la fi d'aquest tipus d'assentaments.
D'altra part, s'ha constatat que les restes del castell es conserven en un pèssim estat, s'han enrunat diferents murs, entre aquest la torre del homenatge i una paret de les habitacions de l'angle nord del castell.
De la prospecció efectuada el 2008, amb motiu de la revisió de la carta arqueològica del Maresme, es desprèn que a les vessants del turó es documenten restes de ceràmiques ibèriques que segurament s'han desplaçat des del cim, que és on es documenta el poblat ibèric, sense descartar que en aquestes vessants s'hi puguin documentar mes restes de sitges.L'accés al jaciment es fa per la carretera de Pineda de Mar a Hortsavinyà BV-5126, agafant una pista forestal cap a l'oest un cop passada la pedrera. Aquesta pista s'ha de seguir fins arribar al Coll dels Altars, i a partir d'aquí, s'ha de continuar a peu fins al cim del turó on hi ha el jaciment. Aquest es localitza en una zona boscosa amb matolls i afloraments de roca.
Jaciment iberoromà i medieval que fou estudiat per primera vegada per J.M. Codina, durant els anys 50 del segle passat. Fruit d'aquests estudis es documentaren les principals estructures actualment visibles al cim del turó...
Estat de Conservació Regular, Parcialment destruït
Anys
Tipus intervenció
1990
Excavacions: camps de treball
1996
Intervenció d'urgència, Control
Documentació
Classe
Comentari
Fotogràfica
Museu-Arxiu Municipal de Calella.
Gràfica
Museu-Arxiu Municipal de Calella.
Memòries i informes
Miquel i Vives, M.; Subiranes i Fàbregas, C. (1990): Memòria del camp de treball del Castell de Montpalau (Pineda de Mar, Maresme). Arxiu Servei d'Arqueologia i Paleontologia. Núm. reg.: 455.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
CATALÀ, P.; BRASO, M.; OLIVER, J.M.
1967
Els castells catalans
MALUQUER DE MOTES,J.; HUNTINGFORD, E.; MARTÍN, R.; RAURET, A. M.; PALLARES, R.; VILA, M. del V.
1982
Catàleg provisional dels poblats d'època ibèrica al Principat
SANMARTÍ, J.
1987
La Laietania ibèrica. Estudi d'arqueologia i d'història