Lloc d'habitació amb estructures conservades vil·la
Protecció: Declarat BCIN
Classificació: Monument històric
Núm. de Registre/Catàleg: 1170-MH
Data Declaració: 22/04/1949
Descripció
El jaciment està format pel Castell de Sant Esteve i els terrenys contigus.
Les ruïnes del castell s'aixequen al caire d'un penya-segat, entre la badia de La Fosca i la cala de S'Alguer. A llevant resta la part baixa d'una torre de planta rectangular excavada parcialment a la roca natural fins a l'arrencada d'una volta. Una mica més enrere, es pot veure un mur atalussat d'uns 5 metres al nord del qual s'aixeca una torre rectangular com la de llevant però que es manté a l'alçada del mur. També es veuen les restes d'una estança quadrada i de mides similars a les dues torres esmentades. Es conserven també de forma parcial els murs del que hauria pogut ser el pati d'armes i les restes de l'ensorrament de la masia que es construí recolzada sobre l'antiga construcció quan el castell ja estava en desús.
Durant l'any 2012 es van realitzar dues intervencions de neteja i excavació per tal d'enretirar les restes de les parets ensorrades i poder aprofundir en la història constructiva del castell i documentar possibles ocupacions anteriors.
L'enderroc del mur de tancament de la masia i límit amb el pati d'armes va permetre constatar l'ús dels estrats d'ocupació i amortització de la vil·la romana situada a les immediacions del castell per a la seva construcció.
Amb el sondeig practicat al pati d'armes del castell es va poder documentar un treball de rebliment de l'àrea per tal d'aixecar-ne el nivell quan es van construir dos nous murs de tancament del pati d'armes.
També es va netejar l'enderroc de la capella del castell, reconstruïda sobre l'anterior romànica i de dimensions més reduïdes.
D'altra banda, al petit pla que hi ha al nord de les ruïnes del castell de Sant Esteve, entre aquestes i les de l'ermita, a l'extrem sud del cap que hi ha entre la platja de La Fosca i la cala de s'Alguer s'hi ha documentat restes romanes de diferent entitat. S'han recollit superficialment fragments de ceràmica comuna oxidada, Campaniana, Terra Sigil·lata sud-gàl·lica, llisa i decorada, Terra Sigil·lata africana A, fragments d'àmfora, tegulae i alguns fragments de ceràmica estampada baix-imperial. També s'hi han localitzat restes de murs i de paviments d'opus signinum que es creu que formen part d'una vil·la romana.
Es desconeix l'extensió total del jaciment, però és molt probable que estigui parcialment destruït per les edificacions que es situen al nord i oest de l'esplanada. En l'actualitat la zona es troba totalment coberta de vegetació baixa, cosa que dificulta la localització de material en superfície. Tot i així, en alguns dels talls oberts pel camí de ronda i en zones puntuals, encara es poden observar restes de material ceràmic.El jaciment està format pel Castell de Sant Esteve i els terrenys contigus.
Les ruïnes del castell s'aixequen al caire d'un penya-segat, entre la badia de La Fosca i la cala de S'Alguer. A llevant resta la part baixa d'una torre de planta rectangular excavada parcialment a la roca natural fins a l'arrencada d'una volta. Una mica més enrere, es pot veure un mur atalussat d'uns 5 metres al nord del qual s'aixeca una torre rectangular com la de llevant però que es manté a l'alçada del mur. També es veuen les restes d'una estança quadrada i de mides similars a les dues torres esmentades. Es con...
Estat de Conservació Regular
Anys
Tipus intervenció
2001
Altres
2002
Altres, Documentació
2012
Intervenció preventiva, Control, Excavació
2012
Intervenció preventiva, Control, Excavació
2014 - 2015
Intervenció preventiva, Control, Excavació
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
FREIXA VILA, M. 2012 Memòria final de la intervenció arqueològica realitzada al Castell de Sant Esteve de Mar. Palamós, Baix Empordà. Mem. núm. 11658.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
ARRIBAS, A.
1963
Actas del II Symposium de Prehistoria Peninsular
BADIA, J
1977
L'Arquitectura Medieval de l'Empordà, I: Baix Empordà
NOLLA, J.M.; CASAS, J
1984
Carta arqueològica de les comarques de Girona. El poblament d'època romana al nord-est de Catalunya