Des de Calcolític fins a Calcolític ( -2200 / -1800 )
Des de Bronze Antic fins a Bronze Antic ( -1800 / -1500 )
Tipus de jaciment
Cova natural d'enterrament Inhumació col·lectiu
Protecció: BCIL
Disposició: Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
Núm. de Registre/Catàleg: 58
Nº DOGC: 5016
Descripció
Des de la Creu de Can Boquet s'ha d'agafar la pista de la dreta que condueix cap al dolmen de la Roca d'en Toni, en direcció a Ca l'Arcís. Quatre-cents m. abans de trobar el dolmen, trobarem una pista prohibida als vehicles, que passa pel mig de dues feixes, i sense deixar el camí de la dreta que cada vegada es fa més estret, s'arriba fins a la zona dels rocs d'en Sardinyà. Aquí s'ha de prendre el trencall de l'esquerra en direcció al bosc i continuar fins l'extrem del turó de Can Boquet, a sobre de la carena i amb excel·lents vistes sobre el litoral.
Es tracta d'una cova natural formada per dos grans blocs de granit damunt dels quals descansa un altre que fa de coberta. Compta amb dues cambres distribuïdes a dos nivells diferents que foren excavades pel Grup d'Arqueologia del Museu de Vilassar de Dalt i dirigides per en Jaume Ventura. A la cambra superior, excavada el 1950, s'hi trobaren tres enterraments en un estat de conservació molt precari. La cambra inferior no fou excavada fins el 1955 i presentava una pedra quadrangular d'uns 40 cm. de costat situada al centre.
Pel que fa als materials, en el primer enterrament es va documentar la presència d'un ganivet de sílex, una punta de sageta del mateix material amb peduncle, i una placa de diorita verda rectangular; en el segon enterrament, dos ganivets de sílex, una punta de sageta de sílex, i una placa rectangular de diorita de color verd clar i en el tercer, un ganivet de sílex i una sageta de sílex.
En garbellar les terres de l'interior de la cova aparegueren quatres puntes més de sageta de sílex, una dena de silicat de color verdós, i dos fragments de ganivet. S'ha especulat sobre l'aparició de ceràmiques cardials, però mai no ha estat corroborada aquesta informació.
Així es pot parlar d'una cripta sepulcral col·lectiva de finals calcolític i inicis del bronze antic. Es pot considerar com un tipus d'enterrament que conviu amb les etapes finals del fenomen megalític; i que en àrees properes solen tenir una cronologia que va del neolític final al calcolític i l'edat del bronze antic.
La visita a l'indret permet constatar un bon estat e conservació de l'estructura sense aportar més dades sobre el jaciment.
L'any 2016 es va dur a terme una intervenció arqueològica per tal de condicionar l'accés al jaciment. Es van localitzar deu clivelles relacionades amb l'activitat d'extracció de pedra de la cova.Des de la Creu de Can Boquet s'ha d'agafar la pista de la dreta que condueix cap al dolmen de la Roca d'en Toni, en direcció a Ca l'Arcís. Quatre-cents m. abans de trobar el dolmen, trobarem una pista prohibida als vehicles, que passa pel mig de dues feixes, i sense deixar el camí de la dreta que cada vegada es fa més estret, s'arriba fins a la zona dels rocs d'en Sardinyà. Aquí s'ha de prendre el trencall de l'esquerra en direcció al bosc i continuar fins l'extrem del turó de Can Boquet, a sobre de la carena i amb excel·lents vistes sobre el litoral.
Es tracta d'una cova natural formada p...
Estat de Conservació Bo
Anys
Tipus intervenció
2001
Prospecció
2016
Control
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
Inventari del patrimoni arqueològic del parc Serralada Litoral. El Maresme i el Vallès Oriental. 2008.
Memòries i informes
PEDRO PASCUAL, MIREIA. (2001). Prospeccions dels jaciments paradolmènics de Catalunya (nordest peninsular): comarca del Maresme. Núm. Mem. 4419.
Memòries i informes
FIERRO MACÍA, JAVIER. (2016). Cova de la Granota. Memòria del control arqueològic de les obres d'acondicionament de l'accés. Núm. Mem. 12458
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
ÀLVAREZ, J.
1980
Premià Informa
BALIL, A.
1953
Noticiario Arqueológico Hispánico
CUYAS, J.M.
1976
Historia de Badalona
DDAA
1982
L'Arqueologia a Catalunya, avui
MARCET, R
1981
El Neolític Antic a Catalunya. Taula Rodona de Montserrat
MONTLLÓ, J. ; COLL, R.
1989
Butlletí Informatiu Local
RAURET, A. M.
1965
Pyrenae
RAURET, A.M.
1965
Pyrenae
RIBAS, M.
1988
Els orígens de Mataró
RIBAS, M.
1952
El poblament d'Ilduro
TERRADAS, I.
1985
Butlletí del Museu Municipal de Vilassar de Dalt
UBACH, P.
1994
Memòries etno-arqueològiques. Vilassar de Dalt, 1934-1993. 6000 anys d'història del Maresme
VENTURA, J.
1962
N.A.H.
VENTURA, J.
1956
VIII Reunión de la Comisaria Provincial de Excacions Arqueològiques de Barcelona