Des de Ferro-Ibèric Final fins a Ferro-Ibèric Final ( -200 / -50 )
Des de Medieval fins a Medieval ( 1150 / 1492 )
Tipus de jaciment
Varis desconegut
Sense dades.
Descripció
Partint del nucli de Gra (agregat del municipi de Torrefeta i Florejacs) cal prendre, en direcció sud-oest, la carretera L-310. A 890 m del poble cal abandonar la carretera tot girant a la dreta per prendre un camí de terra que s'endinsa entre terrasses agrícoles. Davant la primera cruïlla, a 72 m de la carretera, cal prendre la branca de l'esquerra, i seguir a partir d'aquí sempre en direcció oest un total de 540 m més. El jaciment es troba tot just passat un petit curs d'aigua (el Torrent del Passerell).
El jaciment es troba en un camp de conreu cerealístic delimitat al sud-est pel propi Torrent del Passerell, i al nord-est pel camí d'accés indicat. Tot i que es tracta d'un terreny pla, constitueix la part baixa d'un seguit de terrasses agrícoles que ascendeixen cap al nord-oest, punt cardinal on es troba l'església de Teuladells (a 116 m). L'església és el darrer reducte del monestir homònim, avui derruït, que havia ocupat el lloc. L'entorn està ocupat generalment per camps de conreu de cereal aterrassats, amb algunes finques ocupades per ametllers i restes residuals de boscs d'alzina a les cotes més altes. Els cursos d'aigua pròxims estan flanquejats per vegetació de ribera.
La superfície del jaciment és d'aproximadament 22.500 m2, en els que no es percep l'aflorament de cap estructura constructiva. No obstant, el jaciment és conegut des de mitjans de segle XX gràcies a l'abundància de material dispers en superfície, que evidencia la localització i cronologia del jaciment. Posteriors prospeccions (Lourdes Burés l'any 1991 i posteriorment Esther Rodrigo amb motiu del seu treball de tesi doctoral) van permetre precisar l'existència de dues fases, una d'època iberoromana i l'altra en època medieval.
Durant les tasques de revisió de la Carta Arqueològica de 2006 es localitzà ceràmica comuna ibèrica, comuna romana, àmfora itàlica, dòlia, àmfora grecoitàlica i un fragment de pedra volcànica pertanyent a la part activa d'un molí rotatori. L'estudi del material recuperat en superfície ha permès datar-lo entre els segles II i I aC, i interpretar-lo com un possible assentament rural. Pel que fa a la fase medieval, es pot concretar una cronologia associada a l'antic convent, entre els segles XII i XV.
Cal destacar, com a element rellevant, la troballa per part del Dr. Eduard Camps i Cava d'una ara votiva d'època romana, possiblement reaprofitada per al culte al monestir.
L'any 2016 durant un control de les obres de l'ampliació de la xarxa de reg, es van localitzar quatre sitges. Destacar el material recuperat a les sitges E-1 i E-3. L'estructura E-1 presentava material ceràmic oxidant de cronologia iberoromana. L'estructura E-3 també es va datar per la ceràmica del seu interior de tipus a torn de cocció mixta i pasta bicolor, un fragment de vora d'àmfora ibèrica i una fusaiola de ceràmica reductora.Partint del nucli de Gra (agregat del municipi de Torrefeta i Florejacs) cal prendre, en direcció sud-oest, la carretera L-310. A 890 m del poble cal abandonar la carretera tot girant a la dreta per prendre un camí de terra que s'endinsa entre terrasses agrícoles. Davant la primera cruïlla, a 72 m de la carretera, cal prendre la branca de l'esquerra, i seguir a partir d'aquí sempre en direcció oest un total de 540 m més. El jaciment es troba tot just passat un petit curs d'aigua (el Torrent del Passerell).
El jaciment es troba en un camp de conreu cerealístic delimitat al sud-est pel propi...
Estat de Conservació Desconegut
Anys
Tipus intervenció
1991
Projecte d'investigació, Prospecció
1992
Projecte d'investigació, Prospecció
2016
Control, Prospecció, Excavació
2017
Control
2017
Control
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
BURÉS VILASECA, MARIA LURDES; GURRI COSTA, ESTHER; RICH ABAD, ANNA. (1991-1992). Memòria de les prospeccions a l'Ager de l'Iesso. Núm. Mem. 1357.
Memòries i informes
AMORÓS GURRERA, JORDI; ESTEVE GRÀCIA, XAVIER. (2016-2017). Memòria de la intervenció arqueològica. Zones afectades per l'ampliació del reg del sistema Segarra-Garrigues. Sector 4.1. Pis B. Clau: So4.1-XSME.B-13. Núm. Mem. 13037.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
BOLEDA, R.
1976
Carta arqueològica de les valls dels rius Corb, Ondara i Sió
CAMPS CAVA, E.
1960
Ilerda
PERA I ISERN, J.
1993
La Romanització a la Catalunya interior: estudi històrico-arqueològic de Iesso i Sigarra i el seu territori
PITA MERCÈ, R.
1954
Ilerda
RODRIGO REQUENA, E.
2006
L'evolució del poblament i de l'organització de l'ager de Iesso de l'època ibèrica a l'Antiguitat tardana. Estudi de l'ocupació i estructuració del territori.