Des de Romà Baix Imperi fins a Romà Baix Imperi ( 300 / 476 )
Tipus de jaciment
Lloc o centre de producció i explotació agrícola premsa d'oli
Sense dades.
Descripció
Partint del nucli de Gra (agregat del municipi de Torrefeta i Florejacs) cal prendre, en direcció sud-oest, la carretera L-310. A 890 m del poble cal abandonar la carretera i girar a la dreta per prendre un camí de terra que s'endinsa entre terrasses agrícoles. Davant la primera cruïlla, a 72 m de la carretera, cal prendre la branca de l'esquerra, i seguir a partir d'aquí sempre en direcció oest un total de 796 m més. A la cruïlla que es troba en aquest punt cal tombar a la dreta, seguint la pista que s'endinsa i va ascendint a la Serra de Teuladells, fins completar un últim tram de 365 m. El jaciment es troba exactament a banda i banda del camí on ens trobem, essent més evidents les restes que es troben a la banda esquerra.
El jaciment ocupa part del flanc sud-oriental de la Serra de Teuladells, que pren el nom del monestir homònim que es troba a 310 m al sud. El cim i els vessants de la serra estan essencialment ocupats per bosc baix de matolls i alzines escadusseres, tot i que part del jaciment i el gruix de l'entorn està ocupat per camps de conreu de cereal i ametllers, que s'adapten al relleu mitjançant l'aterrassament dels vessants. 270 m a l'oest flueix el Torrent del Passerell, que està flanquejat per la típica vegetació de ribera.
Tot i que el jaciment ja es coneixia des de l'any 1971, moment en què fou descobert per Valentí Creus, la posterior obertura del camí que travessa la serra deixà a la vista un seguit de materials i estructures. En destaca un contrapès de pedra d'una premsa romana, que es troba al marge oest del camí. Durant les tasques de revisió de la Carta, l'any 2006, es va poder contrastar la presència en superfície de ceràmica comuna romana i un fragment de pedra de molí rotatori. També al costat del camí, es va documentar l'existència d'un bloc de pedra clavat verticalment, amb tres bandes horitzontals gravades. Tot i que la seva atribució cronològica i la seva utilitat són incertes, es podria tractar d'una mena de fita. El repertori de materials localitzats al jaciment, però, és el proporcionat per Esther Rodrigo (Rodrigo, 2006), que esmenta la presència de terra sigil·lada gàl·lica tardana paleocristiana, terra sigil·lada africana D, ceràmica de cuina africana, ceràmica comuna romana i tègula. Aquest conjunt permet fixar la datació del jaciment entre els segles IV i VI dC, sens dubte en relació amb l'explotació agropecuària de l'entorn.Partint del nucli de Gra (agregat del municipi de Torrefeta i Florejacs) cal prendre, en direcció sud-oest, la carretera L-310. A 890 m del poble cal abandonar la carretera i girar a la dreta per prendre un camí de terra que s'endinsa entre terrasses agrícoles. Davant la primera cruïlla, a 72 m de la carretera, cal prendre la branca de l'esquerra, i seguir a partir d'aquí sempre en direcció oest un total de 796 m més. A la cruïlla que es troba en aquest punt cal tombar a la dreta, seguint la pista que s'endinsa i va ascendint a la Serra de Teuladells, fins completar un últim tram de 365 m. El...
Estat de Conservació Desconegut
Anys
Tipus intervenció
1991
Projecte d'investigació, Prospecció
1992
Projecte d'investigació, Prospecció
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
BURÉS VILASECA, MARIA LURDES; GURRI COSTA, ESTHER; RICH ABAD, ANNA. (1991-1992). Memòria de les prospeccions a l'Ager de l'Iesso. Núm. Mem. 1357.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
PERA I ISERN, J.
1993
La Romanització a la Catalunya interior: estudi històrico-arqueològic de Iesso i Sigarra i el seu territori
RODRIGO REQUENA, E.
2006
L'evolució del poblament i de l'organització de l'ager de Iesso de l'època ibèrica a l'Antiguitat tardana. Estudi de l'ocupació i estructuració del territori.