Des de Romà Alt Imperi fins a Romà Segle III ( 14 / 284 )
Tipus de jaciment
Varis desconegut
Sense dades.
Descripció
Per accedir al jaciment des del nucli de Palou de Sanaüja (terme municipal de Torrefeta i Florejacs), cal prendre la carretera local que mena al cementiri (en sentit est). A 250 m de les darreres cases s'arriba al cementiri, davant del qual hi ha una cruïlla de camins. En aquest punt cal abandonar la carretera asfaltada i seguir pel camí de terra que hi discorre pràcticament en paral·lel per la dreta. 385 m més endavant, després de deixar a l’esquerra un dipòsit d’aigua, el camí de terra travessa la carretera L-313. Un cop a l’altre costat, cal seguir el mateix camí sempre en sentit sud-oest 1080 m més, fins arribar a una bifurcació on cal tombar a l’esquerra. A partir d’aquí, cal seguir durant 790 m el camí en sentit sud-oest, obviant les bifurcacions que es desvien d’aquest traçat encarant un tram de x m en sentit sud. El jaciment es troba al turó (i els vessants que en davallen) situat pocs metres al nord de la casa de la Clusca.
L’entorn del jaciment forma part dels terrenys inclinats de l’entorn de Florejacs que drenen vers la conca hidrogràfica del riu Sió, com exemplifiquen els dos barrancs que flanquegen el jaciment, que conflueixen més endavant en el Barranc de Florejacs. L’ús del sòl predominant és el conreu de cereals, que s’ha de valer de múltiples bancals agrícoles per tal de salvar el desnivell. Tot i això, hi sovintegen els camps erms per les condicions d’inaccessibilitat que presenten, que són ocupats per boscos d’alzina i matolls.
El jaciment fou detectat gràcies a la presència de ceràmica en superfície al cim i vessant meridional del turó. El conjunt de materials correspon a ceràmica comuna romana, dòlia, tègula i àmfora itàlica. Tot i no ser abundant, durant les tasques de revisió de l’Inventari del Patrimoni Arqueològic de 2006 s’ha pogut confirmar la seva presència i delimitar l’àrea en què apareixen dispersos.Per accedir al jaciment des del nucli de Palou de Sanaüja (terme municipal de Torrefeta i Florejacs), cal prendre la carretera local que mena al cementiri (en sentit est). A 250 m de les darreres cases s'arriba al cementiri, davant del qual hi ha una cruïlla de camins. En aquest punt cal abandonar la carretera asfaltada i seguir pel camí de terra que hi discorre pràcticament en paral·lel per la dreta. 385 m més endavant, després de deixar a l’esquerra un dipòsit d’aigua, el camí de terra travessa la carretera L-313. Un cop a l’altre costat, cal seguir el mateix camí sempre en sentit sud-oest 1...
Estat de Conservació Desconegut
Sense dades.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
BOLEDA, R.
1976
Carta arqueològica de les valls dels rius Corb, Ondara i Sió
CAMPS CAVA, E.
1960
Ilerda
PERA I ISERN, J.
1993
La Romanització a la Catalunya interior: estudi històrico-arqueològic de Iesso i Sigarra i el seu territori
PITA MERCÈ, R.
1954
Ilerda
RODRIGO REQUENA, E.
2006
L'evolució del poblament i de l'organització de l'ager de Iesso de l'època ibèrica a l'Antiguitat tardana. Estudi de l'ocupació i estructuració del territori.