El jaciment es troba en el cementiri de Cabanes a uns 250 m de la població, prop del marge esquerre del rec del Molí.
Es tracta de les restes d'una església medieval visibles a la banda externa del mur de tramuntana del cementiri de Cabanes. Foren identificades per Carme Riu l'any 1988 i publicades per primera vegada per Joan Badia (1990). S'observa el mur d'una nau en una llargada conservada de 20 metres i un fragment de l'absis semicircular que el talla a llevant. De l'anàlisi de l'aparell s'observen dues fases diferenciades, que correspondrien a un moment més antic (sector de llevant i absis) i una reforma posterior. A més el canvi de parament és senyalat per l'existència del basament d'un contrafort o pilar adossat. Dins el recinte del cementiri, en el passeig principal, s'observen cinc lloses de grans dimensions amb encaixos, així com dues làpides de sepultures amb inscripcions. A la banda interna del mur de tramuntana no es pot observar el mur, ja que està cobert per la construcció dels nínxols. No s'hi ha realitzat mai cap tipus d'intervenció arqueològica. Existeixen diverses hipòtesis a l'hora d'identificar aquesta església, però cap d'elles amb arguments clars. Joan Badia, a partir de les poques restes conservades, esbossa una aproximació cronològica entre els segles XI i XIV.
Durant el mes de gener de l'any 2011 es varen portar a terme una sèrie de sondejos just al nord del mur del cementiri, amb motiu del projecte d'ampliació per l'est, i la construcció d'un nou accés pel nord. Aquest, contemplava un petit rebaix del terreny i per aquest motiu es portà a terme la intervenció arqueològica. S'excavaren un total de 7 rases amb profunditats que no varen superar un metre, ja que el projecte contemplava un rebaix d'uns 30 cm. D'aquesta manera, no s'arribà al nivell geològic i, tot i no documentar cap resta d'interès arqueològic, podria existir la possibilitat de que en poguessin existir a cotes més baixes.
L'estat de conservació de l'església és força dolent.El jaciment es troba en el cementiri de Cabanes a uns 250 m de la població, prop del marge esquerre del rec del Molí.
Es tracta de les restes d'una església medieval visibles a la banda externa del mur de tramuntana del cementiri de Cabanes. Foren identificades per Carme Riu l'any 1988 i publicades per primera vegada per Joan Badia (1990). S'observa el mur d'una nau en una llargada conservada de 20 metres i un fragment de l'absis semicircular que el talla a llevant. De l'anàlisi de l'aparell s'observen dues fases diferenciades, que correspondrien a un moment més antic (sector de llevant i...
Estat de Conservació Dolent
Anys
Tipus intervenció
2011
Intervenció preventiva, Prospecció, Excavació
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
FUERTES AVELLANEDA, M.: Memòria. Intervenció arqueològica al Cementiri de Cabanes (Cabanes, Alt Empordà), 2011. Nº 7925.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
BADIA i HOMS, J.
1979
Restes d'una església al cementiri de Cabanes, Catalunya Romànica. Empordà I,