A prop de la masia de Cal Cabrit, al coll de Cal Cabrit, entre els turons de Mas Miquel i Can Tàvec, es localitza una gran roca granítica foradada anomenada "Pedra dels Sacrificis" o "Roca Foradada", de múltiples interpretacions populars.
Entre la masia i la Roca Foradada hi ha una extensió d'antics camps de conreu que actualment són boscos d'alzines i pins. La zona al voltant de la Roca Foradada es caracteritza per tenir afloraments de roques granítiques.
Lluís Galera (1966) parla de la Roca Foradada i la relaciona amb altres troballes prehistòriques properes com les de Vilassar de Dalt, La Roca del Vallès o Òrrius. La seva interpretació, però, és científicament anecdòtica.
Josep M. Cuyàs (1976) interpreta la "Pedra Foradada" com un forn.
Més recentment, l'any 2001, el Grup Empordanès de Salvaguarda i Estudi de l'Arquitectura Rural i Tradicional (GESEART), format per Enric Carreras, Pere Gay, Josep Tarrús i Josep Agustí, inclouen la Roca Foradada en la categoria de "coves sepulcrals artificials", també conegudes com a hipogeus tallats a la roca. Es tracta d'un tipus de sepultura força estesa a la Mediterrània occidental en època calcolítica (2700-2200 aC)
L'any 1999, durant les prospeccions realitzades al municipi de Vallromanes amb motiu del projecte "Carta Arqueològica del terme municipal de Vallromanes (Vallès Oriental, Barcelona)", a l'espai conegut com Roca Foradada, ja al vessant nord del turó, es va recollir una resta lítica de talla. Aquesta segurament s'hagi de relacionar amb la Roca Foradada o la Pedra dels Sacrificis.També dins el bosc de la Roca Foradada, a uns 200 metres a l'oest del punt anterior, es localitzà una construcció de planta rodona, amb murs de pedra i calç, amb restes de cendra a l'interior. Al mateix indret es va recollir una mostra ceràmica que consta de 22 fragments de cuita reductora.
El març de 2003, amb motiu de l'execució del Pla Parcial de la Zona de Cal Cabrit, es realitzà una prospecció arqueològica preventiva en els entorns de la masia de Cal Cabrit i de la Roca Foradada. Durant aquesta prospecció no es va poder detectar la presència de cap resta de material arqueològic, ceràmic ni lític, i tampoc es trobà cap tipus d'indici d'estructures. Tan sols s'observà l'existència de diversos murs corresponents a feixes de conreu i algunes acumulacions de pedres possiblement vinculades també amb aquesta activitat. També s'observaren diverses formacions granítiques de gran format com la pròpia Roca Foradada, susceptibles d'haver estat utilitzades com a llocs d'enterraments, aixopluc o altres finalitats antròpiques, però de difícil atribució i interpretació.
Pel que fa a la Roca Foradada, es tracta d'un bloc granític amb un perímetre aproximat d'11 metres, amb una planta de 3,64 x 3,75 x 2,66 metres. La cavitat mesura 1,40 x 1,10 x 0,93 metres i la boca 1,94 x 1,02 metres. A banda i banda de la boca s'observen uns rebaixos de forma cilíndrica. A la part superior s'hi ha detectat unes cassoletes, la més grossa de les quals té un diàmetre de 0,36 metres i la resta entre 0,11 i 0,05 metres.A prop de la masia de Cal Cabrit, al coll de Cal Cabrit, entre els turons de Mas Miquel i Can Tàvec, es localitza una gran roca granítica foradada anomenada "Pedra dels Sacrificis" o "Roca Foradada", de múltiples interpretacions populars.
Entre la masia i la Roca Foradada hi ha una extensió d'antics camps de conreu que actualment són boscos d'alzines i pins. La zona al voltant de la Roca Foradada es caracteritza per tenir afloraments de roques granítiques.
Lluís Galera (1966) parla de la Roca Foradada i la relaciona amb altres troballes prehistòriques properes com les de Vilassar de Dalt...
Anys
Tipus intervenció
1999
Projecte d'investigació, Prospecció
2003
Intervenció preventiva, Prospecció
2004
Projecte d'investigació, Prospecció, Documentació
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
SANTÍN, X. Informe de les prospeccions realitzades al municipi de Vallromanes, 1999: Arxiu Servei d'Arqueologia.
Memòries i informes
MONTLLÓ, J. Memòria prospecció a la zona de Cal Cabrit-Roca Foradada, 2003: Arxiu Servei d'Arqueologia, núm. 4306.
Memòries i informes
BASSOLS, I. Informe activitats nov./des. 2004. Projecte "El Poblament Prehistòric de la Serralada Litoral (V.Oriental-Maresme)".
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
CARRERAS, E. [et al.]
abril 2001
Butlletí del Centre Excursionista d'Olot
ESTRADA, J.; VILLARONGA, L
1967
La "Lauro" monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)