Lloc d'habitació amb estructures conservades poblat
Sense dades.
Descripció
Per accedir al jaciment cal prendre la carretera GIP-6041 en direcció a Sant Pere de Rodes i, abans del punt quilomètric 1 cal girar a mà esquerra al lloc on hi ha la indicació de “Canyelles”. Seguir per aquest camí uns 900 metres, passant per davant de Can Rebequer fins trobar una cruïlla a mà esquerra. Aquí cal deixar el cotxe i seguir pel mateix camí pel que se circulava uns 100 metres, fins trobar una línia elèctrica de baix voltatge. Seguir pel corriol que s'obre sota la línia elèctrica uns 125 metres fins arribar al poblat, que se situa en una antiga zona d'explotació agrícola, de la que encara resten les parets de feixa i oliveres abandonades enmig de la vegetació que hi creix de forma salvatge.
Poblat d'època medieval que es troba citat als documents des de 1080 amb el nom de Cannellis. El coll de Canyelles (collum Canellas) s'esmenta com a fita en un precepte del rei Lotari de l'any 981, que confirmava un extens territori a ambdues bandes de l'Albera com a possessió del comte Gaufred d'Empúries. El primer autor que en fa una referència específica és Joan Badia (1985). No s'ha realitzat mai cap tipus d'intervenció arqueològica.
Segons Badia entremig d'una extensió considerable de munts de pedres sense treballar, restaven parets fetes amb pedres travades amb argamassa i parets seques que també podrien ser antigues.
Actualment s'observen murs de vinya i construccions modernes en pedra seca que deuen haver aprofitat les pedres de les construccions antigues. La major part de
les construccions, són de dimensions força reduïdes, de planta quadrangular i amb una sola habitació. La disposició de les cases no presenta cap distribució concreta, sinó que, a priori, estan posades sense ordre. Els murs que s'observen son de diverses dimensions predominant els murs de 60 cm d'amplada, tot i que també són molt abundants murs d'amplades més considerables, possiblement creats a partir de l'aprofitament de les terres per conreu i fets amb les pedres que feien nosa per treballar. S'observa una gran quantitat de material ceràmic antic en superfície, predominant les ceràmiques comunes oxidades i reduïdes, a més de fragments de material constructiu com teules (totes les que s'han observat són curvades).
L'estat de conservació de les restes és regular: tot i que es veuen clarament els murs que constituïen les edificacions del poblat, és difícil destriar-los de les parets de feixa que conformaven l'antic espai d'explotació agrícola.Per accedir al jaciment cal prendre la carretera GIP-6041 en direcció a Sant Pere de Rodes i, abans del punt quilomètric 1 cal girar a mà esquerra al lloc on hi ha la indicació de “Canyelles”. Seguir per aquest camí uns 900 metres, passant per davant de Can Rebequer fins trobar una cruïlla a mà esquerra. Aquí cal deixar el cotxe i seguir pel mateix camí pel que se circulava uns 100 metres, fins trobar una línia elèctrica de baix voltatge. Seguir pel corriol que s'obre sota la línia elèctrica uns 125 metres fins arribar al poblat, que se situa en una antiga zona d'explotació agrícola, de la que...
Estat de Conservació Regular
Anys
Tipus intervenció
2008
Projecte d'investigació, Prospecció
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
MATARÓ, M.; OLLICH, I.; PUIG, A.M.:"Poblament medieval i ocupació del territori als contraforts nordoccidentals del Cap de Creus - memòria de les intervencions 2006-2007-2008-2009". Memòria Núm.: 8579.