Des de Segles XVIII-XX fins a Segles XVIII-XX ( 1790 / 1999 )
Tipus de jaciment
Obra pública aqüeducte
Informació no disponible.
Descripció
L'actuació arqueològica realitzada al 2009 arran del Projecte de construcció de la Xarxa de sanejament de l'Alt Maresme nord (Tram Riera), ha permès documentar un tram de l'aqüeducte del s.XVII anomenat Pont del Diable. Es pot accedir al jaciment per mitjà de la carretera de Pineda de Mar a Hostsavinyà B-5116, al nord del nucli urbà de la Pineda, paral·lela a la riera. Concretament, les restes de l'aqüeducte es situen entre el viaducte de l'autopista C-32 i Ca la Quela.
La intervenció arqueològica realitzada s'ha centrat en l'excavació d'un tram de l'aqüeducte i de dos baixadors empedrats que transcorren paral·lels. Cronològicament l'origen data del segle XVII amb una continuïtat fins el segle XIX, exceptuant l'aqüeducte, el qual ha estat utilitzat fins fa pocs anys com a pont per creuar la riera.
L'aqüeducte travessa la riera de Pineda amb una orientació nord- sud i sembla que conduïa les aigües des del molí de Can Boveta als terrenys de cultiu de Can N'Oliver del Sitjar, situats al sud-est de l'estructura, a l'altra banda de la riera. Inicialment (fase 1), l'estructura, d'1,20 d'amplada x 10 m de longitud i amb una alçada màxima de 2,40 m, presenta un parament construït mitjançant pedres de mides diverses unides amb morter de calç i revestit amb el mateix morter. Sobre els murs s'hi assenta el canal amb una pendent nord-sud i una amplada de 70 cm. Les parets estan construïdes amb maons lligats amb morter de calç. La solera documentada està formada per pedres de mida petita unides també amb morter de calç.
En la segona fase constructiva es documenta la continuïtat i funcionalitat de l'aqüeducte com a tal però s'ha identificat la construcció d'un nou canal amb partes i solera fets amb pedres i còdols. Finalment, a la tercera fase l'aqüeducte deixa de ser utilitzat com a canal de conducció d'aigües i és reaprofitat com a pont per travessar la riera.
Sobre els dos camins empedrats, és possible que aquets fossin edificats durant la primera fase constructiva de l'aqüeducte amb una continuïtat durant la segona fase d'utilització de l'obra, ja que el paviment (UE 15) s'hi adossa i ambdós baixadors segueixen el mateix traçat. El paviment (UE 15), de 90 cm d'amplada, s'ha documentat a 1,20 m de fondària adossat a l'aqüeducte. Es tracta d'un nivell de circulació esglaonat que segueix la mateixa pendent que l'aqüeducte, vers la riera, i construït mitjançant pedres de mida gran i petita lligades amb argila. Aquest paviment es troba limitat a l'oest per l'aqüeducte i a l'est per un mur de contenció (UE 16) relacionat amb un segon paviment o camí ( UE 23).
El camí (UE 23), de 2,90 m d'amplada, està construït per còdols lligats amb argila i en alguns punts de la calçada són visibles les marques de rodera, fet que ens permet afirmar el pas dels carros. La calçada transcórrer paral·lela a l'aqüeducte i presenta una forta pendent vers la riera, atès que el punt més alt documentat es troba a una cota de 36,28 m snm i el punt més baix documentat es troba a una cota de 34,92 m snm. Tot i que no pertany a la zona intervinguda, algunes fonts documentals evidencien la presència de diferents baixadors al llarg de la riera de Pineda.
A l'oest el camí es troba delimitat per un mur de contenció (UE 16), atès que havia de contenir les terres on s'assenta el paviment UE 23 i evitar l'esfondrament d'aquestes vers el paviment UE 15.
L'estat de conservació del pont i dels paviments annexos era bo en el moment de l'excavació.L'actuació arqueològica realitzada al 2009 arran del Projecte de construcció de la Xarxa de sanejament de l'Alt Maresme nord (Tram Riera), ha permès documentar un tram de l'aqüeducte del s.XVII anomenat Pont del Diable. Es pot accedir al jaciment per mitjà de la carretera de Pineda de Mar a Hostsavinyà B-5116, al nord del nucli urbà de la Pineda, paral·lela a la riera. Concretament, les restes de l'aqüeducte es situen entre el viaducte de l'autopista C-32 i Ca la Quela.
La intervenció arqueològica realitzada s'ha centrat en l'excavació d'un tram de l'aqüeducte i de dos baixadors empedrats q...
Estat de Conservació Bo
Anys
Tipus intervenció
2009
Intervenció d'urgència, Excavació
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
Cabañas, N. (2009). Intervenció arqueològica a Can Cua / Pont del Diable - Xarxa de sanejament Alt Maresme Nord (Tram Riera). Mem. Núm. 10324
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
CLARIANA I ROIG, J.F
1981
Laietania
SOLER I CASELLAS, A.
1983
Memòria: l'Aqüeducte romà de Pineda de Mar (El Maresme), Laietania,