Des de Neolític Mig-Recent fins a Calcolític ( -3500 / -1800 )
Tipus de jaciment
Lloc amb representació gràfica sobre pedra gravat
Sense dades.
Descripció
Per accedir al jaciment cal prendre la carretera GIP-6041 de Vilajuïga a Sant Pere de Rodes. Abans d'arribar al quilòmetre 1 trobarem una cruïlla a mà esquerra amb la indicació de Canyelles. Cal prendre aquest trencant i seguir pel camí fins arribar a una masia, dita de Can Rebequer. A partir d'aquí cal seguir pel camí que mena al nord fins abans d'arribar a una passera que creua una riera, on s'ha de deixar el cotxe. Aquí cal seguir per un camí que surt a l'esquerra, en direcció nord-oest fins arribar a una clariana amb ruscs d'abelles. Les Pedres 1 - 2 de Canyelles se situen just per sota el rètol.
Es tracta de dues pedres amb representacions gràfiques. Les va descobrir E. Carreras i M. Piñero, membres del GESEART, l'any 1983. Són dues lloses grans d'esquist que formen part d'un aflorament local. La pedra número 1 té forma rectangular i mesura 120 cm de llarg per 75 d'ample. La pedra número 2 és quadrangular i té uns 18 cm de llargada per 18 d'amplada.
A la pedra número 1 hi ha representacions de 12 cruciformes, dels quals n'hi ha 4 d'aïllats. La resta està entrelligat. D'aquests cruciformes n'hi ha un que s'uneix a un motiu de cassoletes amb reguerons. També hi ha vuit cassoletes i tres motius complexes de cassoletes unides per reguerons.
A la pedra número 2 hi ha un únic cruciforme gran fet per quatre cassoletes unides per requerons.
Els gravats semblen ser fets per percussió directa amb una eina de pedra. En el conjunt de les pedres els cruciformes fan entre 12 i 22 cm i una fondària de 0,5 cm. Les mides de les cassoletes oscil·len entre els 7 i 12 cm de diàmetre, amb una fondària de 0,5 i 1 cm.
Pel que fa a la cronologia, al no haver-hi trobat materials arqueològics relacionats es dedueix que els gravats són contemporanis als que apareixen als dòlmens i menhirs de l'Albera, és a dir, entre el neolític mitjà i el calcolític.
L'estat de conservació de la pedra 1 és bo, mentre que pel que fa a la pedra 2 no es conserva la làmina de pissarra sobre la que hi havia els gravats. Al seu lloc es poden veure marques de l'extracció d'aquesta làmina.Per accedir al jaciment cal prendre la carretera GIP-6041 de Vilajuïga a Sant Pere de Rodes. Abans d'arribar al quilòmetre 1 trobarem una cruïlla a mà esquerra amb la indicació de Canyelles. Cal prendre aquest trencant i seguir pel camí fins arribar a una masia, dita de Can Rebequer. A partir d'aquí cal seguir pel camí que mena al nord fins abans d'arribar a una passera que creua una riera, on s'ha de deixar el cotxe. Aquí cal seguir per un camí que surt a l'esquerra, en direcció nord-oest fins arribar a una clariana amb ruscs d'abelles. Les Pedres 1 - 2 de Canyelles se situen just per sota el...
Estat de Conservació Regular
Anys
Tipus intervenció
2009
Projecte d'investigació, Prospecció
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
MATARÓ, M.; OLLICH, I.; PUIG, A.M.:"Poblament medieval i ocupació del territori als contraforts nordoccidentals del Cap de Creus - memòria de les intervencions 2006-2007-2008-2009". Memòria Núm.: 8579.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
CARRERAS, E.; GAY, P.; TARRÚS, J
1998
La ruta megalítica dels dòlmens de Vilajuïga
TARRÚS, J.
2002
Poblats, dòlmens i menhirs. Els grups megalítics de l'Albera, serra de Rodes i cap de Creus (Alt Empordà, Rosselló i Vallespir Oriental)