La zona dels Hostalets de Pierola entre la riera de Pierola fins La Fassina i la riera de Claret és de gran interès paleontològic: a més del jaciment del Dipòsit controlat de Can Mata conté els de l'Ecoparc, Barranc de Can Vila i Riera de Claret. Junt amb els municipis veïns de Piera, Masquefa, Esparreguera, Sant Llorenç d'Hortons i Sant Sadurní d'Anoia forma una zona considerada molt significativa en l'estudi de l'evolució dels vertebrats i dels ecosistemes del Miocè.
Les primeres notícies foren aportades pel paleontòleg valencià Josep Ramon Bataller, del Museu Geològic del Seminari de Barcelona, durant el primer terç del segle XX. Posteriorment, els paleontòlegs Miquel Crusafont i J. Fernández de Villalta es centren en l'estudi de la zona concreta entre les masies de Can Mata de la Garriga, Can Vila, Mas d'Ocata i Can Flaquer, divulgant àmpliament les investigacions en prestigioses revistes científiques.
Aquesta zona va estar afectada per la construcció del Dipòsit controlat de residus sòlids de Can Mata. Quan en l'any 2000 CESPA GR, SA va redactar el projecte de construcció de la Nova fase va incloure en l'estudi d'impacte ambiental l'avaluació dels efectes sobre el patrimoni paleontològic i mesures correctores, que van consistir en control preventiu continuat (seguiment de màquines), excavacions i mostratges d'urgència, incloent sediments per estudis de microfauna. Les obres van començar el 2002, s'han allargat fins al 2012, van comportar l'excavació d'aproximadament 1,5 milions de m3 d'argiles miocenes, i han tingut continuació amb projectes posteriors. Entre el 2007 i el 2010 es construeix l'Ecoparc 4 en terrenys contigus al Dipòsit controlat, amb EIA amb consideracions i mesures preventives paleontològiques.
Les intervencions preventives paleontològiques van començar el novembre de 2002, i fins al final de la de 2014 s'han recuperat 60.290 restes fòssils siglades de macrovertebrats
L'any 2007 l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont realitza una campanya de prospecció que té per objectiu localitzar nous jaciments fossilífers fora del Dipòsit de Can Mata, que es realitza en els termes dels Hostalets de Pierola, Masquefa i Esparreguera. Durant aquesta intervenció es va delimitar un sector proper a la Riera de Claret que es va anomenar Talús H, en el que es van recuperar moltes restes òssies de mamífers i de tortugues gegants. Es recullen 2 mostres de sediments, una dona resultats positius amb recuperació de dents de micro-mamífers mentre que l'altra només proporciona alguns fragments i estelles.
En l'any 2017 el Talús H és novament visitat en el marc d'una campanya de prospecció en els termes dels Hostalets de Pierola i Masquefa, es recuperen fragments dentals de l'èquid Hippotherium i restes òssies i dentals d'artiodàctil i altres mamífers indeterminats alguns osteoderms de rèptil amfisbènid, i també extrauen dos mostres més de sediments.
Des del començament de les prospeccions en aquest jaciment s'ha considerat d'especial interès biostratigràfic per estar la seva edat propera a la transició Aragonià/Vallesià (11,2 milions d'anys). Els investigadors el van anomenar "H" pel fet de considerar que acabarien trobant restes de l'èquid Hippotherium, el marcador biostratigràfic de l'inici del Vallesià, com això ha estat en la campanya de 2017.
El jaciment és subdividit en 3 trams estratigràfics: el Talus superior 1 (TH1) i 2 (TH2), i l'inferior. En la campanya de 2019 es prospecta el TH2, recuperant-se fragments ossis de proboscidis, bòvids i altres artiodàctils, fragment de maxil·lar del carnívor mustèlid Trocharion albanense, altres restes de mamífer indeterminat i fragments de placa de tortuga Titanochelon, i es processa una mostra de sediments de 50 sacs d'uns 25-30 kg cada un que proporciona ha permès recuperar 14 dents de micromamífers (insectívors i cinc espècies de rosegadors de les famílies dels cricètids, glírids i esciúrids).
Llista faunística del Talús H (informació de les memòries 2017 i 2019):
Classe Reptilia
Ordre Testudines - Família Testudinidae: Titanochelon sp.
Classe Mammalia
Ordre Perissodactyla
Família Rhinocerotidae: Rhinocerotidae indet.
Família Equidae: Hippotherium (primigenium) sp.
Ordre Artiodactyla
Família Suidae: Suidae indet.
Família Cervidae: Cervidae indet.
Família Bovidae: Bovidae indet. (cf. Miotragocerus sp.)
Ordre Proboscidea: Proboscidea indet.
Ordre Carnivora
Família Felidae: Pseudaelurus quadridentatus
Família Mustelidae: Trocharion albanense
Ordre Rodentia
Família Cricetidae: Democricetodon cf. brevis, Hispanomys sp.
Família Gliridae: Muscardinus hispanicus, Myoglis meini
Família Sciuridae: Spermophilinus bredai
Ordre Eulipotyphla
Família Erinaceidae: Galericini indet.
Geologia: els materials observats durant les prospeccions realitzades al Talús H superior corresponen sobretot a lutites vermelloses, marronoses i ocres, amb algunes passades de sorres i graves, mentre els del Talús H inferior tenen un major contingut de gresos i conglomerats.La zona dels Hostalets de Pierola entre la riera de Pierola fins La Fassina i la riera de Claret és de gran interès paleontològic: a més del jaciment del Dipòsit controlat de Can Mata conté els de l'Ecoparc, Barranc de Can Vila i Riera de Claret. Junt amb els municipis veïns de Piera, Masquefa, Esparreguera, Sant Llorenç d'Hortons i Sant Sadurní d'Anoia forma una zona considerada molt significativa en l'estudi de l'evolució dels vertebrats i dels ecosistemes del Miocè.
Les primeres notícies foren aportades pel paleontòleg valencià Josep Ramon Bataller, del Museu Geològic del Seminari de Ba...
ALBA, D.M. & MOYÀ-SOLÀ, S.(2008)"Memòria intervenció paleontològica programada de prospecció i mostratge en els t. m. de Masquefa, Hostalets de Pierola (l’Anoia) i Esparreguera (Baix Llobregat)", projecte SOMHI, juny-octubre 2007.
Memòries i informes
GALINDO, J., ROBLES, J.M., MOYÀ-SOLÀ, S., LUJÁN, A.H., CASANOVAS-VILAR, I. & ALBA, D.M. (2019) "Mem. interv. paleo. programada prospecció municipis de Masquefa i Hostalets de Pierola (l’Anoia). Campanya 2017". PINTER 20015 i 20328, memòria núm. 14974.
Memòries i informes
ALBA, D.M., ROTGERS, C. & CASANOVAS-VILAR, I. (2020) "Memòria de la intervenció paleontològica de prospecció, excavació i mostreig al Talús H superior (els Hostalets de Pierola, l’Anoia). Campanya 2019" PINTER 27406