Des de Neolític ? fins a Bronze ? ( -5500 / -650 )
Tipus de jaciment
Lloc amb representació gràfica sobre pedra gravat
Sense dades.
Descripció
Es tracta de 2 conjunts de gravats que, a diferència de la Pedra amb Inscultures de la Creu de l'Aragall, situada molt a prop, no es troben en roques aïllades, sinó en afloraments rocosos de grans dimensions.
Conjunt 1: Els gravats ocupen l'extrem sud-est d'un aflorament rocós d'uns 5 metres de longitud de gresos vermells triàsics, situat a uns 20 metres al sud de la Casa Nova de l'Aragall. A aquest aflorament rocós se li adossen a ambdós costats, els marges d'una feixa de conreu abandonada, actualment ocupada per pins i vegetació arbustiva. Els gravats ocupen una superfície llisa d'1 m2, inclinada uns 15º vers el sud-oest. Consisteixen en una seixantena de línies incises d'uns 8-12 cm de longitud, orientades majoritàriament vers el nord-est/sud-oest i situades paral·lelament les unes al costat de les altres formant franges irregulars. Van ser incises amb un traç ràpid, de dalt a baix, amb un instrument apuntat -tal vegada metàl·lic-, com ho indica el traç regular de les línies i el fet que siguin més fines en el seu extrem sud-oest. La fondària màxima de les línies incises és de 2-3 mm. Unes poques línies, en general més mal conservades i agrupades a l'extrem superior de la superfície gravada, presenten orientacions diferents i no guarden un paral·lelisme entre elles. Per sota de les línies, ocupant una posició central, hi ha una parella de cassoletes de perfil cònic, de 3 cm de diàmetre i una fondària de 2 cm. La interpretació d'aquest conjunt de gravats és difícil. El fet que la major part de les ratlles siguin molt similars i es disposin en relació les unes amb les altres, fa pensar en la possibilitat que es tracti de marques comptables. Les dues cassoletes, clarament diferenciades per la seva posició de les línies gravades, tindrien una motivació diferent.
Conjunt 2: Es troba a uns 60 metres de la Casa Nova de l'Aragall, en el collet situat entre la casa i l'extrem d'un promontori de gresos vermells triàsics amb vegetació de pins i arbustos. Es tracta d'un aflorament rocós de gres vermellós, sobre l'extrem oriental del qual hi ha inscultures consistents en 5 cassoletes alineades irregularment. Els seus diàmetres varien entre els 4,5-10 cm, i la seva profunditat varia també entre els 2-5,5 cm. Alguna de les cassoletes presenta indicis d'erosió. Hi ha una concavitat més, molt poc marcada i amb el contorn erosionat, l'origen de la qual és dubtós. La superfície rocosa on hi ha les inscultures està fracturada i erosionada, per la qual cosa no es pot descartar que originalment n'hi haguessin hagut més, actualment destruïdes. L'existència d'aquestes cassoletes pot obeir a diferents motivacions. No hi ha dades sobre les quals fonamentar una o altra interpretació.Es tracta de 2 conjunts de gravats que, a diferència de la Pedra amb Inscultures de la Creu de l'Aragall, situada molt a prop, no es troben en roques aïllades, sinó en afloraments rocosos de grans dimensions.
Conjunt 1: Els gravats ocupen l'extrem sud-est d'un aflorament rocós d'uns 5 metres de longitud de gresos vermells triàsics, situat a uns 20 metres al sud de la Casa Nova de l'Aragall. A aquest aflorament rocós se li adossen a ambdós costats, els marges d'una feixa de conreu abandonada, actualment ocupada per pins i vegetació arbustiva. Els gravats ocupen una superfície llisa d'1 m2, i...