Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu necròpolis
Protecció: BCIL
Núm. de Registre/Catàleg: 5128-I
Descripció
Per accedir al jaciment cal agafar la carretera BV-4242 des de Berga en direcció a Sant Llorenç de Morunys. Abans d'arribar al trencant vers l'Ajuntament de Guixers (vora la Casa Nova de Valls), a l'alçada del punt quilomètric 20'5, cal agafar una pista asfaltada que arriba fins a l'antiga església parroquial de Sant Esteve de Sisquer, vora la qual es troba la necròpolis.
L'església de Sant Esteve de Sisquer surt esmentada en documentació medieval, però no s'ha conservat cap resta de la construcció romànica. El seu aspecte actual és fruit de les importants remodelacions que va patir durant el segle XVIII. Té adossada l'antiga rectoria i un cobert recent, i al seu darrere hi ha una masia, actualment també en desús.
Pels voltants de l'església s'ha observat la presència en superfície d'alguns fragments de terrissa a torn grisa, grollera, atribuïble als segles XII-XIII per les seves característiques.
A l'altre costat de la carretera, al cim d'un turó rocós, hi ha les restes del castell de Sisquer, esmentat en la documentació medieval. Actualment sols és visible un mur de pedres barrejades amb morter, sostingut per les arrels d'un arbre.
Seguint la pista una trentena de metres, en direcció a Montcalp, al talús a la dreta de la pista, s'observa una trentena de lloses que semblen pertànyer a cobertes de sepultures d'inhumació en fosses. Aquestes sepultures estarien orientades perpendicularment a la pista, en direcció est-oest. A les sepultures número 9 i 11 s'observava un fragment de crani i un fèmur tallat, respectivament. Si es té en compte que les sepultures devien tenir el cap mirant cap a l'est, la seva capçalera va ser seccionada per l'eixamplament de la pista, i sols se'n conserva una part a l'interior del talús. La distància de separació entre les tombes número 1 i 13 és d'una vintena de metres, estant totes elles separades per una distància semblant, al voltant dels 1'5 metres. Les lloses de pedra de coberta de les tombes es troben a una fondària respecte la part superior del talús que varia d'1,5 a 2 metres, en funció del gruix de terres vegetals existents a sobre, i que no es correspon amb el nivell superficial del sòl que existiria quan van efectuar-se les inhumacions.
A uns 25 metres més enllà de la tomba núm. 13, seguint la pista, hi ha una possible darrera tomba, situada a tan sols uns 0'7 metres de fondària, dins una bossada de terra. Des de dalt del talús s'observen diverses costelles amb fractures recents.
La tipologia de la coberta de les sepultures i la seva localització vora l'església de Sant Esteve de Sisquer fan pensar que aquesta cronologia deu correspondre a l'època medieval, sense que, ara per ara, es pugui precisar més.Per accedir al jaciment cal agafar la carretera BV-4242 des de Berga en direcció a Sant Llorenç de Morunys. Abans d'arribar al trencant vers l'Ajuntament de Guixers (vora la Casa Nova de Valls), a l'alçada del punt quilomètric 20'5, cal agafar una pista asfaltada que arriba fins a l'antiga església parroquial de Sant Esteve de Sisquer, vora la qual es troba la necròpolis.
L'església de Sant Esteve de Sisquer surt esmentada en documentació medieval, però no s'ha conservat cap resta de la construcció romànica. El seu aspecte actual és fruit de les importants remodelacions que va patir durant...
Estat de Conservació Desconegut
Sense dades.
Documentació
Classe
Comentari
Fotogràfica
Realitzades per l'arqueòleg territorial Magí Miret el 3.9.1999: Arxiu Servei d'Arqueologia.
Memòries i informes
Informe sobre el descobriment de la necròpolis medieval: Arxiu Servei d'Arqueologia.