Des de Romà August fins a Romà August ( -27 / 14 )
Des de Romà Alt Imperi fins a Romà Alt Imperi ( 50 / 100 )
Tipus de jaciment
Lloc o centre de producció i explotació ceramista
Sense dades.
Descripció
El jaciment es localitza al carrer Francesc Layret, entre els números 1 i 9, sota els edificis avui existents i en el seu entorn immediat.
A mitjans dels anys setanta, amb motiu de la instal·lació d'unes canonades d'aigua es va descobrir un conjunt de materials ceràmics d'època romana entre els quals hi havia fragments de tegulae, àmfora (algunes amb defecte de cocció) i una moneda de Domicià. Posteriorment, el 1972, el Centre d'Iniciatives Culturals de Lloret de Mar va recollir nous materials que mostraren al doctor Miquel Oliva, qui va realitzar les primeres prospeccions del jaciment. El 1983, arran de la construcció i urbanització de tot el sector s'iniciaren les actuacions no programades per documentar el jaciment, actuacions que foren supervisades per Joan Domènech.
Una excavació d'urgència, promoguda pel Servei d'Arqueologia, es va realitzar l'any 1984, permetent posar al descobert un gran complex de producció ceràmic. Aquest comprenia un gran edifici de planta rectangular, amb un mínim de set àmbits conservats, articulats a l'entorn d'un pati central descobert disposat en naus amb coberta a doble vessant, i diversos forns de ceràmica així com els seus abocadors.
Només es coneix l'amplada total de l'edifici en sentit nord-sud, que mesura uns 37 m o uns 124 peus romans. De l'amplada de les estances interiors, i la seva distribució, se n'ha deduït però la planta original aplicant el mòdul constructiu reconegut a la part conservada. Els forns de la bòbila es trobaven a la mateixa àrea de la construcció així com els seus abocadors. Fora de l'espai articulat pel patí es va documentar també una bassa de decantació d'argila.
El conjunt ceràmic recuperat a l'excavació i relacionat amb el període de funcionament de la bòbila comprèn diferents tipus de ceràmiques d'importació (TS itàlica, TS sud-gàl·lica, ceràmica de parets fines, ceràmica vidrada,...) i les produccions manufacturades a la pròpia bòbila. Aquestes comprenen un ampli repertori de ceràmica comuna (plats, cassoles, morters, olles, gerres,...) que constitueixen un gran ventall tipològic i funcional d'atuells ceràmics i una important producció d'àmfores que inclouen majoritàriament àmfora del tipus Tarraconense 1 i 2-Fenals 1, Pasqual I i Dressel 2/4. Entre les produccions locals també s'ha documentat la fabricació de materials de construcció, principalment tegulae.
Segons Ramon Buxó i Joaquim Tremoleda (2002, 255), en base a les importacions ceràmiques, es pot afinar la datació per a la vida del taller entre els anys 20/15 aC i el 80/85 dC. Han estat assenyalades també l'existència de precedents anteriors que datarien a les darreries del segle II aC i la primera meitat del segle I aC.El jaciment es localitza al carrer Francesc Layret, entre els números 1 i 9, sota els edificis avui existents i en el seu entorn immediat.
A mitjans dels anys setanta, amb motiu de la instal·lació d'unes canonades d'aigua es va descobrir un conjunt de materials ceràmics d'època romana entre els quals hi havia fragments de tegulae, àmfora (algunes amb defecte de cocció) i una moneda de Domicià. Posteriorment, el 1972, el Centre d'Iniciatives Culturals de Lloret de Mar va recollir nous materials que mostraren al doctor Miquel Oliva, qui va realitzar les primeres prospeccions del jaciment. El...
Estat de Conservació Destruït, Dolent
Anys
Tipus intervenció
1984
Intervenció d'urgència, Excavació
Documentació
Classe
Comentari
Fotogràfica
Ramon Buxó i Joan Descamps, fotografies BN/color/memòria d'excavació 1984: Arxiu Servei d'Arqueologia.
Gràfica
1985: Arxiu Servei d'Arqueologia. Ramon Buxó i Joan Descamps.
Buxó Capdevila, Ramón; Descamps i Muñoz, Joan (1984): Fenals: Lloret de Mar, La Selva. Excavació d'urgència: febrer - Agost, 1984: Arxiu Servei d'Arqueologia. Mem. Núm.: 546. Arxiu Servei Arqueologia.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
BUXÓ, R.; DESCAMPS, J
1986
Arqueologia 84-85
BUXÓ, R.; TREMOLEDA, J
2002
Platja de Fenals (Lloret de Mar, la Selva): una indústria terrissera d'època romana a la Costa Brava
BUXÓ, R; TREMOLEDA, J
2002
La bòbila romana de Fenals (Lloret de Mar)
CASTANYER, P.; NOLLA, J.M.; TREMOLEDA, J.
2009
El Vi tarraconense i laietà, ahir i avui : actes del simpòsium
DESCAMPS, J.; BUXÓ, R
1986
Tribuna d'Arqueologia 1985-1986
DOMÈNECH, J.
1981
El recinte fortificat ibèric de Puig Castellet. Lloret de Mar (excavacions 1975 - 1980)
JÁRREGA DOMÍNGUEZ, Ramón
2015
SPAL: Revista de Prehistoria y Arqueología de la Universidad de Sevilla
LLINÀS, J; MERINO, J
1998
El patrimoni de la Selva. Inventari històric, artístic i arqueològic dels municipis de la comarca
OLESTI I VILA, Oriol
1998
El vi a l'antiguitat. Economia, producció i comerç al Mediterrani occidental: II Col·loqui Internacional d'Arqueologia Romana: Actes (Badalona 6/9 de Maig de 1998)