Hostalets de Pierola, els (Anoia)
Masquefa (Anoia)
Cronologies
Des de Miocè mitjà
Sense dades.
Descripció
Jaciment descobert en l'any 2007 en la intervenció paleontològica programada de prospecció i mostratge en els t.m. de Masquefa i el Hostalets de Pierola (l'Anioa) i Esparraguera (el Baix Llobregat), en el marc del projecte SOMHI, dirigida per Alba, D.M. i Moyà Solà, S.
Es troba en la llera de la Riera de Claret al costat dels jaciments paleontològics del Dipòsit controlat de Can Mata (núm. d'inventari 12801) i del Barranc de Can Vila (núm. 12799).
La zona dels Hostalets de Pierola entre la riera de Pierola fins La Fassina i la riera de Claret és de gran interès paleontològic: a més del jaciment del Dipòsit controlat de Can Mata conté els de l'Ecoparc, Barranc de Can Vila i Riera de Claret. De fet en tot el terme municipal es tenen inventariats 11 jaciments amb vertebrats del Miocè, i en els municipis veïns 2 a Piera, 4 a Masquefa, 1 a Esparreguera, 3 a Sant Llorenç d'Hortons i 2 a Sant Sadurní d'Anoia. És considerada un lloc significatiu en l'estudi de l'evolució dels vertebrats i dels ecosistemes del Miocè.
Les primeres notícies de troballes paleontològiques de la zona foren aportades pel paleontòleg valencià Josep Ramon Bataller, del Museu Geològic del Seminari de Barcelona, durant el primer terç del segle XX. Posteriorment, els paleontòlegs Miquel Crusafont i J. Fernández de Villalta es centren en l'estudi de la zona concreta entre les masies de Can Mata de la Garriga, Can Vila, Mas d'Ocata i Can Flaquer, divulgant àmpliament les investigacions en prestigioses revistes científiques.
En el jaciment veí del Dipòsit controlat de Can Mata es van començar a fer intervencions preventives paleontològiques l'any 2002, i fins al final de la de 2014 s'han recuperat 60.290 restes fòssils siglades de macrovertebrats, havent-se identificat rèptils entre els que destaquen les tortugues gegants Cheirogaster, varànids, lacèrtids, anfisbènids i el primer exemplar fòssil trobat a Europa de blànid, mamífers insectívors, quiròpters, rosegadors, proboscidis, èquids, rinoceronts, suïds, tragúlids, bòvids, mòsquids, cèrvids, carnívors comels mustèlids, barburofèlids, vivèrrids, fèlids, hiènids ossos (restes d'unexemplar de Kretzoiarcos, úrsid extint que precedeix en el temps als membres del clade del panda gegant del Miocè que vivien a Euràsia), i destaquen especialment les troballes prestigioses de primats hominoïdeus (Pierolapithecus catalaunicus Moyà-Solà et al., 2004, trobat al jaciment del Barranc de Can Vila, Anoiapithecus brevirostris Moyà-Solà et al., 2009, Dryopithecus fontani Lartet, 1856) i pliopitecoïdeus (Pliopithecus canmatensis Alba et al., 2010). És especialment important la troballa del Pliobates cataloniae (Alba et al. 2015), un nou primat que en el cladograma es situa a la base dels hominoïdeus actuals i precedeix als Homínids (grans antropomorfs i humans) i Hilobàtids (gibons).
En l'any 2010 dins del jaciment de la Riera de Claret, en la seva llera, s'identifiquen restes fòssil atribuïdes a una mandíbula i part d'una defensa d'un gran proboscidi, i també s'identifiquen restes de tortuga. El risc de degradació i pèrdua en cas d'una propera riudada motiva una intervenció paleontològica d'urgència del Servei d'Arqueologia i Paleontologia, que es realitza entre el 29 de novembre i 3 de desembre, recuperant-se diberses restesòssies que inclouen les restes detectades, vèrtebres i altres fragments ossis de mamífers i tortugues.Jaciment descobert en l'any 2007 en la intervenció paleontològica programada de prospecció i mostratge en els t.m. de Masquefa i el Hostalets de Pierola (l'Anioa) i Esparraguera (el Baix Llobregat), en el marc del projecte SOMHI, dirigida per Alba, D.M. i Moyà Solà, S.
Es troba en la llera de la Riera de Claret al costat dels jaciments paleontològics del Dipòsit controlat de Can Mata (núm. d'inventari 12801) i del Barranc de Can Vila (núm. 12799).
La zona dels Hostalets de Pierola entre la riera de Pierola fins La Fassina i la riera de Claret és de gran interès paleontològic: a més del j...
ALBA, D.M. & MOYÀ-SOLÀ, S. (2008) Memòria de la intervenció paleontològica programada de prospecció i mostratge en els t.m. de Masquefa i el Hostalets de Pierola (l'Anioa) i Esparraguera (el Baix Llobregat), en el marc del projecte SOMHI. Any 2007.
Memòries i informes
BLAYA MARTÍ, E. (2013) Memòria de la intervenció paleontològica d'urgència amb motiu de la recuperació de restes fòssils a la Riera de Claret. T.M. dels Hostalets de Pierola i Masquefa (L'Anoia). PINTER 6391, mem. núm. 10769
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
MOYÀ-SOLÀ, S., KÖHLER, M., ALBA, D.M., CASANOVAS-VILAR, I. & GALINDO, J.
2004
Science
VILLALTA COMELLA, J.F.
1941
Hallazgo del "Driopithecus fontani", Lartet, en el Vindiboniense de la cuenca Vallés- Penedés
VILLALTA, J.F. & CRUSAFONT, M.
1944
Dos nuevos antropomorfos de Mioceno español y su situación dentro de la moderna sistemática de los simios.