Des de Romà Alt Imperi fins a Modern ( 100 / 1789 )
Tipus de jaciment
Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu necròpolis
Edifici religiós església
Lloc o centre de producció i explotació altres
Sense dades.
Descripció
Per accedir al jaciment i l'ermita de Sant Quirze des del centre de la vila de Lloret de Mar, cal prendre l'Avinguda Just Marlés i Vilarrodona, seguir per l'Avinguda vila de Blanes i, en el trencant amb el carrer de les Alegries, dirigir-se cap al cementiri. L'ermita es troba a uns 50 m darrera d'aquest. El jaciment es trobaria sota mateix i a l'entorn immediat de l'ermita de Sant Quirze.
L'any 1892, el senyor Sala i Fabregas, va realitzar diversos sondejos a l'entorn de l'ermita en els quals va trobar els fonaments d'una estructura que s'extenia sota el temple actual i una àrea d'inhumació que contenia 34 esquelets. Entre el material arqueològic recuperat es menciona la troballa de fragments de tegulae, un pondus i una moneda romana de l'emperador Constantí.
El 1968, Carolina Nonell va realitzar noves excavacions. Redescobrí l'estructura abans esmentada, reconeixent la presència de paviments d'opus signinum i set noves sepultures. Aquesta investigadora va interpretar les troballes com a les restes d'una basílica paleocristiana. Posteriorment encara Marina Picazo esmenta en la seva tesis de llicenciatura la presència a l'entorn de l'ermita de materials d'època ibèrica, recollint una cita de Miquel Oliva.
En la visita realitzada en el transcurs de la present revisió de la Carta Arqueològica no s'han pogut observar cap de les estructures i sondejos esmentats anteriorment. Per altra banda, s'ha pogut constatar l'existència d'una sèrie de restes constructives a uns 20 m de la façana, sense que es pugui establir cap relació amb les estructures documentades en les excavacions realitzades.
En el 2007 es va dur a terme una intervenció arqueològica motivada pels treballs d'urbanització del sector situat a migdia i a l'est de l'ermita de Sant Quirze, on antigues intervencions havien documentat restes d'estructures i d'enterraments d'època romana i tardoromana. Es va documentar un dipòsit quadrangular excavat al subsòl del segle II-III dC, i dos enterraments fragmentats posteriors al dipòsit i segurament datables en època tardoromana, només es van trobar les extremitats inferiors, eren individus adults enterrats en fosses simples excavades al subsòl natural. El dipòsit era una estructura quadrangular, parets verticals, sense revestiment i fons pla amb un retall circular còncau destinat a acumular impureses i a facilitar les tasques de neteja. També es van documentar quatre retalls rectangulars al fons a tocar dels quatre angles, podrien ser forats de pal destinats a sostenir una estructura de material perible per protegir o cobrir el dipòsit i el seu contingut.Per accedir al jaciment i l'ermita de Sant Quirze des del centre de la vila de Lloret de Mar, cal prendre l'Avinguda Just Marlés i Vilarrodona, seguir per l'Avinguda vila de Blanes i, en el trencant amb el carrer de les Alegries, dirigir-se cap al cementiri. L'ermita es troba a uns 50 m darrera d'aquest. El jaciment es trobaria sota mateix i a l'entorn immediat de l'ermita de Sant Quirze.
L'any 1892, el senyor Sala i Fabregas, va realitzar diversos sondejos a l'entorn de l'ermita en els quals va trobar els fonaments d'una estructura que s'extenia sota el temple actual i una àrea d'inhumació...