|
|
|
Cronologies |
Des de Neolític Antic Postcardial fins a Neolític Antic Postcardial ( -4000 / -3500 )
|
Des de Neolític Mig-Recent fins a Neolític Mig-Recent ( -3500 / -2500 )
|
Des de Ferro-Ibèric fins a Ferro-Ibèric ( -650 / -50 )
|
Des de Romà fins a Romà ( -218 / 476 )
|
Tipus de jaciment |
Galeries explotació minera
|
Galeries reaprofitament d'enterrament col·lectiu
|
|
Protecció: Declarat BCIN |
Classificació: Zona arqueològica
|
Núm. de Registre/Catàleg: 2012-ZA
|
Data Declaració: 28/06/1996
|
Nº DOGC: 2241
|
|
Descripció |
Les mines de Can Tintorer es troben en tota l'àmplia zona que constitueix la barriada del mateix nom i fins la serra de Les Ferreres, a més inclou el puig de Rocabruna, a l'entorn al sud-oest de l'ermita de Brugués.
Es tracta d'una complexa xarxa subterrània excavada en els esquistos de la zona amb pous i galeries disposades a diferents nivells comunicant-se entre elles en sales més àmplies. L'explotació de les mines es va iniciar fa uns 5.500 anys i es va allargar durant més de 2.000 anys al llarg de tot el Neolític Mitjà, interrompent-se a la fi d'aquest període. A les èpoques ibèrica i romana, i a la contemporània, es va tornar a la zona per obtenir ferro.
El subsòl està constituït per basaments paleozoics: silurians, devonians i carbonífers, tot i que les explotacions mineres referides semblen trobar-se totes en terrenys silurians. De les mines durant el neolític s'extreia variscita, que és una mineralització de fosfats de color verd utilitzada per a l'elaboració de peces d'ornament corporal, així com d'altres minerals com el sílex i òpal per fabricar eines; també degueren aprofitar el quars, per fabricar determinats instruments i l'ocre per elaborar pigments.
La descoberta de les mines es va produir a principis dels anys 70 amb el pla d'urbanització de Can Tintorer. El 1975 alguns afeccionats a l'arqueologia van excavar alguna de les mines descobertes. El 1978 van entrar amb contacte amb arqueòlegs i a partir d'aquest any es van iniciar les campanyes d'excavacions programades i de salvament fins a l'actualitat.
L'estructura de les mines pot ser més o menys complexa, des de la integrada per una sola galeria, a la que s'accedia per un pou de reduïdes dimensions, fins a la més complexa, amb una major profunditat i extensió.
La distribució de les mines és molt dispersa, però s'observa una major concentració a la zona al voltant de la masia de Can Tintorer, on s'ha construït el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà. Les àrees al seu entorn han estat molt afectades per la construcció de blocs d'habitatges i les mines localitzades han estat molt escadusseres, excepte a la zona de Les Ferreres abans anomenada Can Badosa, també s'han excavat i documentat diverses mines fet que confirma la gran extensió del jaciment neolític estenent-se pels límits nord-est. La tècnica de construcció de les mines és la perforació del subsòl mitjançant pous i galeries. Quant a les estratigrafies, s'observa que són ocasionades per abocaments antròpics o caigudes naturals des de l'exterior en els pous i en els trams d'accés de les galeries, mentre que les galeries interiors han estat omplertes intencionadament amb el reble procedent d'altres galeries de posterior construcció.
L'activitat minera comportà la fabricació i utilització d'utensilis fet amb diversos materials, alguns dels quals han estat recuperats entre els sediments excavats (pics de pedra pesats, instruments lleugers com cisells d'ós, etc.).
S'ha pogut evidenciar un ús funerari en algunes mines, que segueixen dos rituals diferents. A la mina existent al subsòl de Can Tintorer s'han documentat inhumacions múltiples, ubicades al pou, galeries o sales properes a l'accés de la mina. Els morts es troben mesclats amb el rebliment de terres, sense aixovar ni condicionament per l'ús sepulcral. A la Serra de les Ferreres, el ritual documentat en algunes de les mines és el d'un nombre reduït d'inhumacions situades en sales amb l'accés obstruït per roques de grans dimensions, les quals estaven acompanyades d'aixovars que contenien en alguns casos elements de gran valor (collarets de variscita i corall, i un útil d'obsidiana).
Les estructures mineres d'època ibèrica i romana mostren dues modalitats d'explotació: a celobert i subterrània, ambdues dirigides a l'obtenció de ferro. L'explotació a celobert es practicaria amb trinxeres allargades de forma irregular, excavades a les pissarres fèrriques. De subterrània només se n'ha localitzat una, que presenta una boca quadrada i unes dimensions considerablement superior a les mines d'època neolítica.
Cal destacar la "Venus de Gavà" trobada a la mina 16, que és una figura de ceràmica de color negre, amb motius en relleu i incisos que reprodueixen els fulls, el nas, els pits i els genitals, braços guarnits amb braçalets i un ventre prominent, com d'embarassada. La feminitat de la peça, la maternitat i el color negre evoquen cultes a la fecunditat.
INTERVENCIONS:
5277
Notes:
L'àrea d'expectativa arqueològica de les Mines Prehistòriques de Gavà-Can Tintorer (A-3). Pla Especial de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arqueològic. Aprovat el 15 de desembre de 1999.
A la memòria arqueològica de l'any 1992-1993 (núm. 1147), presenta un estudi realitzat per membres de la Facultat de Geologia del Departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals de la Universitat de Barcelona, A. Camprubí, F. Costa, M. C. Salvany, G. Sáez i A. Arcas, sobre les mines neolítiques de fosfats de Gavà.
Descripció:
La mina 8 està situada al soterrani de la masia de Can Tintorer que es troba emplaçada en el que hem designat com a sector A2 del jaciment, entre els carrers Rafael de Casanova, Fivaller, Roger de Flor i avda. de l'Eramprunyà.
Entre els anys 1981 i 1982, es van dur a terme intervencions arqueològiques en motiu de la instal·lació definitiva del Museu Municipal de Gavà a la masia de Can Tintorer. L'excavació va posar al descobert una complexa xarxa de galeries, cambres i pous en part malmesos, primer per part de la construcció de la masia i posteriorment, per la remodelació urbanística del barri durant els anys 70 del segle XX.
Mina 8 constituïda per un conjunt de pous, galeries i sales, realitzades en època neolítica. També es va localitzar un conjunt de sepultures neolítiques. Tot i que ha estat excavada encara no es coneix la totalitat de la seva estructura i dels seus dipòsits. Pel que fa a la cronologia les datacions de C14 que daten els reompliments se situa entre la meitat del IV mil·lenni i l'últim terç del III mil·lenni. Per tant, l'explotació de Can Tintorer es desenvolupa en el sí de l'anomenada cultura catalana dels Sepulcres de Fossa del Neolític Mitjà. Cal assenyalar, que l'enterrament col·lectiu localitzat és més modern i se situa en el període final del Neolític. Es tracta d'un espai miner reutilitzat com lloc d'enterrament.
La intervenció arqueològica de l'any 1992-1993 es va centrar en l'adequació de l'interior de la mina per la seva obertura a la visita del públic.
13806 mines 1, 5, 11, 16.
Descripció:
Els resultats arqueològics de la intervenció de l'any 2002 van permetre de continuar l'excavació a les mines 5, 11 i 16, així com també, la localització de la mina de la boca d'accés a la galeria oest de la mina 1 situada al carrer Rafael de Casanova.
13807 mines 7, 11.
Descripció:
Els treballs de consolidació a l'any 1997 van consistir en el bulonatge selectiu, rebliment d'esquerdes amb reïna, tractament superficial a totes les parets i sostres de la mina amb la projecció de metacrilat de base dissolvent i reforços estructurals de les parts més deteriorades de les mines 3, 7 i 11.
A l'any 1998, es van dur a terme els treballs de drenatge dels terrenys del solar del Parc Arqueològic de les Mines Prehistòriques de Gavà per evitar l'acumulació d'aigües pluvials. S'ha realitzat una rasa per instal·lar una canonada a través de la qual poder conduir l'aigua fins a l'exterior del solar. També es van realitzar tasques de consolidació de la mina 11.
Entre els anys 1998 i 1999 es van fer 12 sondatges mecànics a rotació per extreure mostres. Els resultats arqueològics van ser negatius, no localitzant cap cavitat ni tampoc cap indici antròpic en les mostres recollides.
13808 mina 11
Notes:
L'àrea d'expectativa arqueològica de les Mines Prehistòriques de Gavà-Can Tintorer (A-3). Pla Especial de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arqueològic. Aprovat el 15 de desembre de 1999.
Descripció:
La intervenció arqueològica de la mina 11 va consistir en profunditzar uns 2 metres més en l'interior d'aquesta, arribant al terra de roca a la base del pilar central en tots els costats menys al nord on hi ha sediment arqueològic, per sota del pilar.
L'any 1998, es va excavar el sediment que havia quedat a la base del pilar central de la mina 11, per tal de continuar la seva restauració fins arribar a la roca mare. Els materials arqueològics recuperats daten del Neolític Mitjà. El rebliment estava format per nivells d'esquistos fragmentats abocats durant el procés de treball miner quan l'explotació havia estat finalitzada.
A l'any 1999, es van dur a terme treballs de restauració de la mina 11, que van consistir en la consolidació de la roca descoberta, introduint ancoratges, reblint les esquerdes i aplicant reïnes consolidants en la superfície.
La mina 11 es troba en el sector de Can Tintorer, al centre de l'anomenat solar A1. La mina està formada per una curta galeria que condueix a una sala relativament àmplia i profunda, amb dos nivells molt marcats. Al centre d'aquesta sala destaca un pilar retallat en la roca, i en un dels costats hi ha un doble arc també retallat a la roca. Actualment, encara resta per excavar gran part del sediment que reomple la mina.
Durant l'any 2000 es va continuar excavant el sediment interior de la mina 11. Un cop acabada l'excavació es va procedir a la restauració de l'espai descobert al nord del pilar.
13813 mina 83.
L'empresa Sondeos y Anclajes, per encàrrec de l'empresa promotora del Pla Especial Can Badosa, va efectuar el 27 de setembre de 1999 el sondeig núm. 6 fins a una fondària de 6 metres. L'informe amb els resultats d'aquest sondeig -que va ser tramès al Servei d'Arqueologia- esmenta que la columna estratigràfica extreta està formada en la seva totalitat per "fragments de roques metamòrfiques i llims de tonalitat gris molt clara fins groga, predominantment, i algun nivell vermellós", i conclou que "no observem cap indici de reompliment antròpic".
Per la construcció d'uns habitatges al solar de la urbanització Can Badosa l'any 2000 es va dur a terme una intervenció arqueològica. Els resultats arqueològics van permetre descobrir una nova mina, anomenada mina 83. És una mina de reduïdes dimensions excavada a les pissarres, en forma de pou circular, d'1 m de diàmetre. A una fondària d'1,50 m hi ha dues galeries i una petita cambra oberta a la dreta reutilitzada com hipogeu sepulcral (amb un individu adult i diverses ofrenes funeràries). El material arqueològic aparegut a aquesta mina estava relacionat amb l'utillatge miner.
Per la construcció d'uns habitatges amb pàrquing es va dur a terme una intervenció arqueològica a l'any 2001 que va consistir en la neteja i adequació de la mina 83, que finalment va quedar tapada dins de l'esmentat pàrquing.
Mines 104 i 105.
Durant els anys 2007 i 2008 es va realitzar una intervenció arqueològica a les mines 104 - 105 de l'inventari del Museu de Gavà, protegides com a BCIN.
La mina 104 es tracta d'una cavitat excavada a la roca calcària del perfil N del solar, a uns 4 m de la façana de la Rambla Pompeu Fabra. Té una amplada de 0.5m i 0.75m d'alçada. Es pot veure el rebliment format per pissarres i argiles. L'amplada de la galeria i les roques concrecionades que s'hi observen van impossible la seva excavació. Pel què fa a la mina 105 es va trobar al ampliar la 104. Es va procedir a excavar una part de la mina, on es va documentar com la mina seguia una veta de mineral de ferro i retallava un nivell de limonites i goethites. Per paral·lels i antecedents, s'ha proposat una cronologia ibèrica o romana. L'excavació parcial no ha aportat cap resta ceràmica, però s'ha pogut veure com les parets de les mines presenten retalls antròpics.
La intervenció arqueològica preventiva de 2011 desenvolupada en els terrenys que ocupa l'IES Bruguers va permetre documentar la presència d'un nou pou d'accés a una mina de probable adscripció neolítica. Tot i què no s'han pogut recuperar materials arqueològics que confirmin la cronologia, les característiques tipològiques i tecnològiques d'aquesta galeria són molt similars a les ja conegudes d'època prehistòrica. Cal destacar que en el moment de la intervenció, el sostre de la galeria s'havia enfonsat prèviament.
Entre les campanyes de 20 al 23 de juny de 2011i 18 al 22 de juny de 2012, estudiants del Grau d'Arqueologia de la UAB van portar a terme dues campanyes d'excavació programades que van permetre verificar l'existència en la zona de treball (espai entre les Mines 1-2 i 42, Parc Arqueològic Mines de Gavà) de dues estructures que poden correspondre a estructures mineres o estar directament relacionades amb mines ja localitzades i documentades (al menys parcialment) en treballs arqueològics desenvolupats amb anterioritat.
Durant els anys 2013 i 2014 es van desenvolupar dues campanyes arqueològiques a l'espai entre les mines 1-2 i 42 (mines MPG 107 i MPG108). Les excavacions van correspondre a la tercera i quarta campanya de la zona. Els resultats d'aquesta intervenció van permetre conèixer més informació de les mines MPG 107 i MPG 108.
L'any 2015 es va dur a terme una intervenció arqueològica a la zona on es volia construir el nou mercat municipal de Gavà. Prop de la zona hi ha un institut, que a la seva banda sud és on va aparèixer la boca de la mina 109. La mina era de forma ovalada i es van documentar tres vetes de variscita. També es van localitzar estrats orgànics que responen a activitats domèstiques i de processament del mineral. A l'interior es van trobar abocats atuells ceràmics per aliments o aigua, eines per extreure el mineral i altres objectes d'aquest estil.
Les mines de Can Tintorer es troben en tota l'àmplia zona que constitueix la barriada del mateix nom i fins la serra de Les Ferreres, a més inclou el puig de Rocabruna, a l'entorn al sud-oest de l'ermita de Brugués.
Es tracta d'una complexa xarxa subterrània excavada en els esquistos de la zona amb pous i galeries disposades a diferents nivells comunicant-se entre elles en sales més àmplies. L'explotació de les mines es va iniciar fa uns 5.500 anys i es va allargar durant més de 2.000 anys al llarg de tot el Neolític Mitjà, interrompent-se a la fi d'aquest període. A les èpoques ibèrica i r...
|
|
Anys |
Tipus intervenció |
1981 |
Projecte d'investigació |
1982 |
Projecte d'investigació |
1982 ;1983 |
Anàlisi, Excavacions: urgència |
1984 |
Excavació |
1984 |
Excavacions: urgència |
1985 |
Projecte d'investigació |
1985 |
Excavacions: urgència |
1985 |
Excavacions: urgència |
1986 |
Excavacions: urgència |
1988 |
Excavacions: urgència |
1989 |
Excavacions: urgència |
1990 |
Excavacions: urgència |
1990 |
Excavacions: urgència |
1991 |
Excavacions: urgència |
1991 |
Excavacions: urgència |
1992 |
Projecte d'investigació, Excavació |
1992 |
Projecte d'investigació, Excavació |
1992 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
1993 |
Projecte d'investigació, Excavació |
1993 |
Intervenció d'urgència |
1993 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
1993 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
1994 |
Excavacions: urgència |
1994 |
Excavacions: urgència |
1994 |
Projecte d'investigació |
1994 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
1995 |
Excavacions: urgència |
1995 |
Projecte d'investigació |
1995 |
Excavacions: urgència |
1995 |
Excavacions: urgència |
1995 |
Excavacions: urgència |
1997 |
Consolidació |
1998 |
Intervenció d'urgència, Prospecció |
1998 |
Intervenció d'urgència |
1998 |
Intervenció d'urgència |
1998 |
Intervenció d'urgència |
1998 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
1998 |
Intervenció d'urgència, Consolidació |
1999 |
Intervenció d'urgència, Consolidació |
1999 |
Intervenció d'urgència, Mostreig |
1999 |
Intervenció d'urgència, Consolidació |
1999 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2000 |
Intervenció d'urgència |
2000 |
Intervenció d'urgència |
2000 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2000 |
Intervenció d'urgència |
2000 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2000 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2000 |
Intervenció d'urgència |
2000 |
Intervenció d'urgència |
2000 |
Intervenció d'urgència |
2000 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2000 |
Intervenció d'urgència |
2000 |
Intervenció d'urgència |
2000 |
Intervenció d'urgència, Consolidació |
2000 |
Excavació |
2001 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2001 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2001 |
Intervenció d'urgència, Adequació |
2001 |
Intervenció d'urgència, Adequació |
2001 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2001 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2002 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2002 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2002 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2002 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2002 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2002 |
Intervenció preventiva, Excavació |
2002 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2002 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2002 |
Intervenció d'urgència, Excavació |
2003 |
Excavacions: urgència |
2003 |
Intervenció preventiva, Adequació, Excavació |
2004 |
Projecte d'investigació, Excavació |
2004 |
Intervenció preventiva, Excavació |
2004 |
Intervenció preventiva, Excavació |
2005 |
Intervenció preventiva, Prospecció |
2005 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2005 |
Intervenció preventiva, Control |
2005 |
Intervenció preventiva, Excavació, Consolidació |
2005 |
Intervenció preventiva, Prospecció |
2005 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2005 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2005 |
Prospecció |
2006 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2006 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2007 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2007 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2007 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2007 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2007 |
Intervenció preventiva, Eliminació |
2007 |
Intervenció preventiva, Control, Altres, Excavació |
2008 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2008 |
Intervenció preventiva, Excavació |
2008 |
Intervenció preventiva, Excavació |
2008 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2008 |
Intervenció preventiva, Control, Excavació |
2011 |
Excavació, Projecte d'investigació |
2012 |
Excavació |
2013 |
Excavació |
2014 |
Excavació |
2014-2015 |
Control, Excavació |
2015 |
Control |
|
Documentació |
Classe |
Comentari |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP; FONT SOLDEVILLA, J. (1998-1999). Memòria de la realització de sondejos al solar A1 de les Mines Prehistòriques de Gavà-Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 3437. |
Memòries i informes |
BORRELL, FERRAN; ESTRADA, ALICIA. (2001). Memòria d'excavació urbanització Can Badosa - Mines Prehistòriques de Gavà (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 3325. |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP; ESTRADA, ALICIA. (1998). Memòria excavació, mines prehistòriques de Gavà , mina número 11 (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 2834. |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP; FONT SOLDEVILLA, J. (1998). Memòria mines prehistòriques e Gavà, mina 11. Consolidació i restauració. Núm. Mem. 2835. |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP; ESTRADA MARTÍN, ALICIA. (1993). Memòria d'excavació c/ Lamotte de Grignon, 7.(Gavà, Baix Llobregat. Núm. Mem. 1127. |
Memòries i informes |
BORRELL TENA, FERRAN. (2001-2003). Memòria de la 2a fase dels treballs arqueològics d'urgència realitzats a les mines prehistòriques de Gavà. Sector Serra de les Ferreres. Núm. Mem. 7166. |
Memòries i informes |
VILLALBA, J.; GORDO, L.; ALONSO, M. (1981). Inventario de los materiales arqueológicos de la 5 campaña de excavaciones en el yacimiento de Can Tintorer. Núm. Mem. 358 |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP; CUESTA, F.; ARENAS, J. (1985-1986). Memòria de les excavacions arqueològiques al jaciment de Can Tintorer -Carrer Roger de Flor- (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 363 |
Memòries i informes |
BLASCO OLIVARES, A. (1988). Memòria de l'excavació d'urgència de les sitges de Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 365. |
Memòries i informes |
ARENAS, JUAN; CEBRIÀ, ARTUR; ESTANY, IMMA. (1989). Memòria de la prospecció i excavació d'urgència a la U.A. 1 de Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat) Mines 62 i 65 i punts 63 i 64. Núm. Mem. 364 |
Memòries i informes |
IZQUIERDO TUGAS, PERE. (1990). Troballa d'una nova mina antiga al Barri de Can Tintorer (minas 65/66) (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 1432. |
Memòries i informes |
BURJACHS, FRANCESCN; ALVAREZ, RAMON; BLASCO, MÒNICA; ESTRADA, ALÍCIA; SINTAS, EULÀLIA. (1991). Prospecció arqueològica del complex miner de Gavà (Baix Llobregat). Núm. Mem. 1262. |
Memòries i informes |
ÁLVAREZ, AURELI; CLOP GARCÍA, XAVIER. (1991). Estudi petrogràfic d'indústria lítica i del macroutillatge lític del neol. antic epic. Núm. Mem. 1218. |
Memòries i informes |
UAB (1991-1993). Estudi arqueozoològic de les UE 1000,2000,4000 i 5000 del jaciment de Can Tintorer de Gavà (Baix Llobregat). Núm. Mem. 1217. |
Memòries i informes |
VILLALBA, J.; EDO, M.; BLASCO, A. (1992). Excavació arqueològica al complex miner de Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 1390. |
Memòries i informes |
VILLALBA, M.J.; EDO, M.; BLASCO, A. (1993). Excavació arqueològica al complex miner de Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 1693. |
Memòries i informes |
ÁLVAREZ, AURELI. (1993). Anàlisi materials lapidis - Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 2089. |
Memòries i informes |
UAB. (1993). Anàlisi antracològic - Mines de Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 2090. |
Memòries i informes |
VILLALBA, M.J.; EDO, M.; BLASCO, A. (1994). Excavació arqueològica al complex miner de Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 1829. |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP; ESTRADA, ALÍCIA. (1994-1995). Excavació arqueològica a les mines prehistòriques de Gavà (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 2251. |
Memòries i informes |
ESTRADA, ALÍCIA; BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP. (1994-1995). Intervenció arqueològica al solar annex de la Masia de Can Tintorer (Plaça Blas Infante).Gavà, Baix Llobregat. Núm. Mem. 1692. |
Memòries i informes |
VILLALBA, M.J.; EDO, M.; BLASCO, A. (1995). Excavació arqueològica al complex miner de Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 2203. |
Memòries i informes |
FONT SOLDEVILLA, J. (1994). Estudi de la consolidació estructural dels costats i corones de les mines prehistòriques de Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 1419. |
Memòries i informes |
GORDO, L.; BAÑOLES, L.; ARENAS, J.; ALONSO, M. (1978-1980). Excavacions a Can Tintorer, campanyes 1978-1980 (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 357. |
Memòries i informes |
BORDAS PALAREA, AMAIA. (2004). Informe preliminar de la intervenció arqueològica a les mines, sector Ferreres. Núm. Mem. 4654. |
Memòries i informes |
SAA BASTEIRO, MANUEL. (2008). Memòria. Mines prehistòriques, sector les Ferreres (urbanització) (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 8154. |
Memòries i informes |
FERRET I SAIZ, LAURA. (2004). Intervenció Arqueològica d' urgència al solar del carrerTallinaires, 39-45 (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 4476 |
Memòries i informes |
MOLINAS AMORÓS, ROGER. (2006-2007). Serra de les Ferreres, Mines 97, 98, 99, 100, 101 i 103. C/Clara Campoamor amb Rambla Pompeu Fabra, Gavà (Baix Llobregat). Núm. Mem. 7018. |
Memòries i informes |
MOLINAS AMORÓS, ROGER. (2006-2007). Serra de les Ferreres, Mines 97, 98, 99, 100, 101 i 103. C/Clara Campoamor amb Rambla Pompeu Fabra, Gavà (Baix Llobregat). Núm. Mem. 7018. |
Memòries i informes |
ESTEBAN CASTANERA, J.J. .; ORRI TERRADO, E. (2000). Memòria d'excavació urbanització Can Badosa - mines prehistòriques de Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 3936. |
Memòries i informes |
ESTRADA, ALÍCIA; BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP. (1995). Memòria d'excavació. al solar c/. Roger de Flor i l'avinguda Eramprunya (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 1962. |
Memòries i informes |
PUJOL I HAMEKINK, M. (1991-1992). Memòria d'excavació, estudi d'impacte a la variant C-245 Gavà-Sant Boi de Llobregat. Núm. Mem. 862 |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP; ESTRADA, ALÍCIA. (1993). Excavació d'urgència al solar A3 de les mines prehistòriques de Gavà (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 1128. |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP; ESTRADA, ALÍCIA. (1994). Intervenció arqueològica al solar A-3 de les mines prehistòriques de Gavà (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 1394. |
Memòries i informes |
VILLALBA IBÁÑEZ, M. J. (1981-1982). Memòries d'excavació 1981-1982 a les mines neolítiques de Can Tintorer: mina número 8 (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 360. |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP; ESTRADA, ALÍCIA. (1992-1993). Intervenció arqueològica a la mina 8 de les mines prehistòriques de Gavà (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 1147. |
Memòries i informes |
ESTRADA MARTÍN, ALÍCIA; BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP. (1999). Intervenció arqueològica a la mina 11 de les mines prehistòriques de Gavà (Gavà, Baix, Llobregat). Núm. Mem. 3404. |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP; FONT SOLDEVILLA, J. (1999). Memòria dels treballs de restauració efectuats durant l'any 1999 a la mina número 11 del jaciment de les Mines prehistòriques de Gavà (Baix, Llobregat). Núm. Mem. 3405 |
Memòries i informes |
BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP. ( 2000). Mines Prehistòriques de Can Tintorer. Mina 11 (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 3846. |
Memòries i informes |
FONT SOLDEVILLA, J.; BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP. (1997). Mines prehistòriques de Gavà. Consolidació mines 3 i 11 (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 2186. |
Memòries i informes |
BALAGUER, P.; SALVADÓ, I. (2011). Intervenció arqueològica a les Mines prehistòriques de Gavà-Can Tintorer (IES Bruguers). Núm. Mem. 9601. |
Memòries i informes |
TRULLÀS LEDESMA, ÒSCAR; GEIS ELIAS, XAVI. (2008). Memòria de la intervenció arqueològica realitzada al sector de les Ferreres, Gavà (Baix Llobregat). Núm. Mem. 9603. |
Memòries i informes |
MARTÍNEZ RODRÍGUEZ, PABLO. (2009). Intervenció arqueològica al c/Lamotte de Grignon i adjacents (Gavá, Baix Llobregat). Núm. Mem. 9687. |
Memòries i informes |
CLOP GARCÍA, XAVIER; BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP. (2011). Memòria de les intervencions realitzades a l'espai entre les mines 1-2 i 42 (Parc Arqueològic mines de Gavà. Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 11061. |
Memòries i informes |
SAÑA SEGUÍ, MARIA; CLOP GARCÍA, XAVIER; BOSCH ARGILAGÓS, JOSEP. (2012). Memòria de les intervencions realitzades a l'espai entre les mines 1-2 i 42 (mines MPG 107 i MPG 108) (Parc Arqueològic Mines de Gavà). Núm. Mem. 11061. |
Memòries i informes |
ESTEBAN CASTANERA, J.J. (2001). Excavació urbanització Can Badoa (Gavà, Baix Llobregat). Núm. Mem. 4813. |
Memòries i informes |
VILLALBA, JOSEFA; GORDO, LIDIA; ALONSO, MANEL. (1982). Inventari dels materials arqueològics de la 6ª campanya d'excavacions en el jaciment de les Mines Neolítiques de Gavà. (Can Tintorer). Núm. Mem. 359. |
Memòries i informes |
VILLALBA IBÁÑEZ, JOSEFA; ALONSO I FIGUERAS, MANEL. (1982-1983). Inventari dels jaciments arqueològics de les excavacions d'urgència realitzades en el jaciment de Can Tintorer, Gavà (Baix Llobregat) - 1982/1983 - Plaça Amadeu Vives - Mina 28. Núm. Mem.361 |
Memòries i informes |
VILLALBA IBÁÑEZ, JOSEFA; BAÑOLAS MERINO, LOURDES. (1982-83-85). Memòria científica de les excavacions arqueològiques a les mines neolítiques de Can Tintorer (Gava, Baix Llobregat), Mina 8. Núm. Mem. 362. |
Memòries i informes |
BENJUMEA MORENO, BEATRIZ. (2005). Memòria. Prospecció geofísica a la zona de les Farreres (Gavà). Núm. Mem. 6168. |
Memòries i informes |
IZQUIERDO I TUGAS, PERE; SINTAS MARTÍNEZ, EULÀLIA. (1990). Informe-Memòria de la campanya de neteja 1990 al solar de l'anomenat sector A del complex miner neolític de Can Tintorer (Gavà). Núm. Mem. 4004. |
Memòries i informes |
AMORÓS GURRERA, JORDI. (2015). Memòria de la intervenció arqueològica. Mercat Municipal de Gavà (Rambla de Pompeu Fabra/Av. Joan XXIII)- BCIN Zona arqueològica de les mines prehistòriques de Gavà-Can Tintorer. Gavà (Baix Llobregat). Núm. Mem. 12759 |
Referències bibliogràfiques
Autor |
Any |
Títol |
|
1982 |
L'arqueologia a Catalunya, avui |
|
1994 |
La Sentiu. Quaderns de divulgació |
|
1993 |
La vida a les mines neolítiques de Gavà. Dossier del professor |
ALCALDE, G. [et al.] |
2004 |
En els inicis de les desigualtats. Exposició organitzada al MAC-Barcelona amb motiu del Fòrum Internacional de les Cultures. Barcelona, 20 Maig - 24 Octubre 2004 |
ALONSO, M. (et al.) |
1982 |
XVI Congreso Nacional de Arqueología |
ALONSO, M. (et al.) |
1978 |
Pyrenae |
ALONSO, M.; IZQUIERDO, P |
1990 |
La Sentiu: quaderns de divulgació |
ALONSO, Natàlia; ANTOLÍN, Ferran |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
ANFRUNS, Josep |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
ANTOLÍN, Ferran [et al.] |
2011 |
La cova de Can Sadurní i la prehistòria de Garraf. Recull de 30 anys d'investigació |
ANTOLÍN, Ferran; BUXÓ, Ramon |
2011 |
La cova de Can Sadurní i la prehistòria de Garraf. Recull de 30 anys d'investigació |
ARENAS, J.; BAÑOLAS, L. |
1989 |
I Jornades d'Arqueologia del Baix Llobregat |
BLASCO, M.; BORRELL, M |
2000 |
Recerca, ensenyament i patrimoni local: una visió des d'Europa. Actes del III Seminari d'Arqueologia i Ensenyament, 16-18 de novembre de 2000 |
BOFILL, Maria; BORRELL, Ferran |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BORDAS, Amaia [et al.] |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BORDAS, Amaia; BORRELL, Ferran; BOSCH, Josep |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BORRELL, F; ESTRADA, A; BOSCH, J; ORRI, E. |
2003 |
III Congrés del Neolític a la Península Ibèrica |
BORRELL, Ferran |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BORRELL, Ferran; BOSCH, Josep |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BORRELL, Ferran; BOSCH, Josep; VICENTE, Oriol |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BORRELL, Ferran; ESTRADA, Alícia |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BORRELL, Ferran; ESTRADA, Alícia |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BORRELL, Ferran; ORRI, Eva |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BORRELL, M. (et al.) |
1995 |
Puig Castellar |
BORRELL, Mònica [et al.] |
2013 |
Experimentación en arqueología. Estudio y difusión del pasado |
BOSCH ARGILAGÓS, J.; ESTRADA MARTÍN, A |
1995 |
Revista de arqueología |
BOSCH i ARGILAGÓS, J. (et al.) |
1993 |
Pyrenae |
BOSCH i ARGILAGÓS, J.; ESTRADA i MARTÍN, A |
1995 |
Historia y Vida |
BOSCH, J. [et al.] |
D.L. 2006 |
Sociedades prehistóricas, recursos abióticos y territorio. Actas de la III Reunión de trabajo sobre aprovisionamiento de recursos abióticos en la Prehistoria |
BOSCH, J.; ESTRADA, A |
D.L. 2002 |
Libro de Actas del Primer Simposio sobre la Minería y la Metalurgia Antigua en el Sudoeste Europeo. Centre d'Arqueologia d'Avinganya, Serós (Segrià, Catalunya, España), del 5 al 7 de mayo del 2000 |
BOSCH, J.; ESTRADA, A |
1996 |
Actes del I Congrés del Neolític a la Península Ibèrica. Formació i implantació de les comunitats agrícoles. Gavà-Bellaterra, 27, 28 i 29 de març de 1995. Dins: Rubricatum. Revista del Museu de Gavà, núm. 1 |
BOSCH, J.; ESTRADA, A. |
1998 |
II Trobada d'Estudiosos del Garraf |
BOSCH, J; ESTRADA, A |
1994 |
Rubricatum |
BOSCH, Josep; ESTRADA, Alícia |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BOSCH, Josep; GIBAJA, Juan Francisco; GRATUZE, Bernard |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
BOSCH, Josep; GÓMEZ, Anna |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
CALVO, Silvia [et al.] |
2018 |
Butlletí Arqueològic de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense |
CASAS, Alícia; MAJÓ, Tona |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
CLOP, Xavier; ÁLVAREZ, Aureli |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
EDO, M.; BLASCO, A.; VILLALBA, M.J. |
1990 |
5ème Colloque International sur le silex. Bordeaux 1987 |
ESTRADA, A.; NADAL, J. |
1999 |
Saguntum |
ESTRADA, Alícia |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
ESTRADA, Alícia; BORRELL, Ferran; NADAL, Jordi |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
FONT SOLDEVILA, J |
D.L. 2002 |
Libro de Actas del Primer Simposio sobre la Minería y la Metalurgia Antigua en el Sudoeste Europeo. Centre d'Arqueologia d'Avinganya, Serós (Segrià, Catalunya, España), del 5 al 7 de mayo del 2000 |
GARCÍA, Elena |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
GIBAJA, Juan Francisco |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
GIMENO, D. [et al.] |
1996 |
Actes del I Congrés del Neolític a la Península Ibèrica. Formació i implantació de les comunitats agrícoles. Gavà-Bellaterra, 27, 28 i 29 de març de 1995. Dins: Rubricatum. Revista del Museu de Gavà, núm. 1 |
GÓMEZ-MERINO, Gala; GISPERT-GUIRADO, Francesc |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
MARTÍNEZ, Pablo; EDO, Manuel |
2011 |
La cova de Can Sadurní i la prehistòria de Garraf. Recull de 30 anys d'investigació |
MELGAREJO, Joan Carles; CIRERA, Ma Carme; PROENZA, Joaquín |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
NOAIN MAURA, M. J |
1996 |
Cuadernos de Prehistoria y Arqueología CuPAUAM, |
NOAÍN, M.J. |
1999 |
Saguntum |
OLÀRIA, C |
2004-2005 |
Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Castelló |
PIQUÉ, Raquel |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
RIERA, Santiago |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
SAÑA, Maria |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
SOLÍAS, J. M |
1982 |
El poblament del curs inferior del Llobregat a l'època romana |
TRESSERRAS, Jordi |
2009 |
Rubricatum: revista del Museu de Gavà. Intervencions arqueològiques a les Mines de Gavà (sector serra de les Ferreres). Anys 1998-2009. De la variscita al ferro: neolític i antiguitat |
VAQUER, Jean; LEA, Vanessa |
2011 |
La cova de Can Sadurní i la prehistòria de Garraf. Recull de 30 anys d'investigació |
VILLALBA, M. J.; GORDO, L |
1983 |
Tribuna d'Arqueologia 1982-1983 |
VILLALBA, M. Josefa; EDO, Manuel; BLASCO, Anna |
2011 |
La cova de Can Sadurní i la prehistòria de Garraf. Recull de 30 anys d'investigació |
VILLALBA, M.J |
D.L. 2002 |
Libro de Actas del Primer Simposio sobre la Minería y la Metalurgia Antigua en el Sudoeste Europeo. Centre d'Arqueologia d'Avinganya, Serós (Segrià, Catalunya, España), del 5 al 7 de mayo del 2000 |
VILLALBA, M.J. (et al.) |
1986 |
Les mines neolítiques de Can Tintorer, Gavà (excavacions 1978-1980) |
VILLALBA, M.J. [et al.] |
1989 |
Revista de Arqueología |
VILLALBA, M.J.; BAÑOLAS, L.; ARENAS, J. |
1987 |
5ème Colloque International sur le silex |
VILLALBA, M.J.; GORDO, L.; MILLÁN, M |
1982 |
Les excavacions arqueològiques a Catalunya en els darrers anys |
VILLAR, Vàngelis; RUIZ, Jordi; SUBIRÀ, M. Eulàlia |
2011 |
La cova de Can Sadurní i la prehistòria de Garraf. Recull de 30 anys d'investigació |
YLL, E.I |
1987 |
Cypsela |
|
|
|
|
|
|