Pau (Alt Empordà)
Port de la Selva, el (Alt Empordà)
Cronologies
Des de Neolític fins a Neolític ( -5500 / -2200 )
Tipus de jaciment
Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu dolmen
Sense dades.
Descripció
Per accedir al jaciment cal prendre la carretera GIP 6041 en direcció Sant Pere de Rodes fins passats uns 400 metres del quilòmetre 5, en un fort revolt a l'esquerra on caldrà deixar el cotxe i seguir a peu per un corriol, molt perdut, que comença al costat esquerre de la carretera i s'enfila pel vessant oest del puig Margall. Uns 130 m més amunt es troba el dolmen a la dreta del camí, a uns 15 m cap al sud. És a prop del cim del puig Margall, en el seu vessant oest, a la banda sud-oest de la serra de Rodes. En un terreny erm i pedregós amb vegetació arbustiva d'estepa, bruc i garric. Les roques de l'entorn immediat són de gneis amb algun aflorament de quars blanc.
Es tracta d'un sepulcre megalític de tipus indeterminat, possiblement un sepulcre de corredor, del neolític mig-recent. Isidre Macau, l'any 1934, el publicà per primera vegada amb una planta i una fotografia. Altres arqueòlegs n'han fet estudis o l'han citat a les seves obres. A. Ferran i M. Cura, l'any 1970, observen una excavació a la cambra de 0,40 cm de fondària respecte al nivell exterior, però no es coneix l'autor d'aquesta intervenció.
El dolmen del Puig Margall, probablement sigui un sepulcre de corredor; la cambra és de planta rectangular, curta i passadís ample, amb les parets paral·leles o petita galeria catalana en U. Està construït amb roca de gneis i bastit en fort pendent, amb la cambra atrinxerada per la capçalera i pel lateral esquerre. En resten les tres lloses i la coberta. No consta que hi hagués restes d'enllosat. Les seves dimensions internes són 1,2 m de longitud, 1,2 m d'amplada, 1,15 m d'alçada. L'accés era a través de parets paral·leles, com correspon a una galeria catalana. La coberta és ovalada i té la secció rectangular; presenta senyals de desbastament a la cara interna. El túmul era frontal davant la cambra i està força ben conservat pel seu darrere i pels costats. De tendència circular (7 o 8 m de diàmetre), però en contrafort frontal i lateral dret, amb reompliment de pedregar petit i sense anell de contenció extern visible.
No s'hi ha documentat materials arqueològics, però a partir del seu tipus arquitectònic, Tarrús (2002) el situa cronològicament a la quarta fase dels sepulcres megalítics de l'Alt Empordà-Rosselló, és a dir, de la primera meitat del III mil·lenni aC.
L'any 1997 fou restaurat per membres del GESEART i manté un bon estat de conservació. Durant la restauració tampoc es va trobar cap material arqueològic entre les terres remenades de la cambra o del túmul.Per accedir al jaciment cal prendre la carretera GIP 6041 en direcció Sant Pere de Rodes fins passats uns 400 metres del quilòmetre 5, en un fort revolt a l'esquerra on caldrà deixar el cotxe i seguir a peu per un corriol, molt perdut, que comença al costat esquerre de la carretera i s'enfila pel vessant oest del puig Margall. Uns 130 m més amunt es troba el dolmen a la dreta del camí, a uns 15 m cap al sud. És a prop del cim del puig Margall, en el seu vessant oest, a la banda sud-oest de la serra de Rodes. En un terreny erm i pedregós amb vegetació arbustiva d'estepa, bruc i garric. Les roqu...
Estat de Conservació Bo
Anys
Tipus intervenció
1997
Documentació, Consolidació, Restauració
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
Informes i memòria intervenció arqueològica 1997: Arxiu Servei d'Arqueologia i Paleontologia. Núm. reg.: 2174
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
CURA MORERA, M.; FERRAN RAMIS, A.M.
1970
Sepulcros megalíticos de la Sierra de Roda (Alto Ampurdán, Gerona)
GARRIGA, J.
1947-48
Ampurias
MACAU TEIXIDOR, Isidre
1934
Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural
PERICOT, L.
1950
Los sepulcros megalíticos catalanes y la cultura pirenaica
TARRÚS, J.
2002
Poblats, dòlmens i menhirs. Els grups megalítics de l'Albera, serra de Rodes i cap de Creus (Alt Empordà, Rosselló i Vallespir Oriental)
TARRÚS, J., BADIA, J., BOFARULL, B., CARRERAS, E., PIÑERO, M.D.
1988
Dòlmens i menhirs. 111 monuments megalítics de l'Alt Empordà i Vallespir Oriental