Per accedir al jaciment cal prendre la carretera de Vilajuïga a Sant Pere de Rodes (GIP-6041) fins al quilòmetre 4,9. Aquí s'haurà de deixar el cotxe en un planell que queda a la dreta de la carretera i seguir uns 60 metres per la carretera (en direcció a Sant Pere de Rodes). Tot seguit, cal trencar a la dreta, en un punt en el que hi ha una marca groga a terra. S'han de seguir les marques grogues uns 130 metres fins arribar al punt on se situa el dolmen, que es troba enmig d'un paratge erm, al vessant de ponent del puig de l'Home, envoltat de vegetació baixa de bruc i estepa.
Es tracta d'un sepulcre de corredor del neolític mig - recent, que fou descobert per Enric Carreras, Miquel Dídac Piñero i Josep Tarrús, membres del GESEART, l'any 1987 durant una prospecció. No es té coneixement que s'hagi realitzat cap tipus d'intervenció arqueològica. És un possible sepulcre de corredor de cambra rectangular, amb passadís estret o ample segons es desprèn de la posició externa de la capçalera. Les lloses són d'esquist i està bastit en un pendent fort. Se'n conserven pocs elements però pels vestigis visibles tindria les següents dimensions 1,35 m de longitud, 0,80 m d'amplada i 1,1 m d'alçada. La capçalera és l'única part que sembla ben implantada a la roca, possiblement era externa pels dos costats, i actualment està molt inclinada cap a l'interior de la cambra. No es conserva de forma visible l'accés a la cambra. Possiblement hi hauria un corredor de lloses o de paret seca a la banda del pendent fort.
Actualment, el túmul no es visible per la vegetació però es podia entreveure lleugerament darrere de la capçalera. Devia de ser de tendència circular, però en contrafort frontal, a causa del fort pendent. Estava compost per blocs i lloses de gneis i d'esquist, amb terra. No es veuen estructures internes ni anell de contenció extern. El diàmetre s'estima entre uns 6 i 7 metres.
La cronologia és incerta ja que es desconeix el tipus arquitectònic. Josep Tarrús apunta que pertany a la tercera o quarta fase dels sepulcres megalítics de l'Empordà, és a dir, de finals del IV a mitjan III mil·leni aC
L'estat de conservació és dolent, doncs no es conserva la coberta ni el corredor, mentre que part de les pedres que en conformaven la cambra estaven mogudes.Per accedir al jaciment cal prendre la carretera de Vilajuïga a Sant Pere de Rodes (GIP-6041) fins al quilòmetre 4,9. Aquí s'haurà de deixar el cotxe en un planell que queda a la dreta de la carretera i seguir uns 60 metres per la carretera (en direcció a Sant Pere de Rodes). Tot seguit, cal trencar a la dreta, en un punt en el que hi ha una marca groga a terra. S'han de seguir les marques grogues uns 130 metres fins arribar al punt on se situa el dolmen, que es troba enmig d'un paratge erm, al vessant de ponent del puig de l'Home, envoltat de vegetació baixa de bruc i estepa.
Es tracta d'u...
Estat de Conservació Dolent
Sense dades.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
CARRERAS, E.; GAY, P.; TARRÚS, J.
1998
Centre Excursionista d'Olot
TARRÚS, J.
2002
Poblats, dòlmens i menhirs. Els grups megalítics de l'Albera, serra de Rodes i cap de Creus (Alt Empordà, Rosselló i Vallespir Oriental)