Sant Climent Sescebes (Alt Empordà)
Cantallops (Alt Empordà)
Cronologies
Des de Neolític Mig-Recent ( -3500 / -2500 )
Tipus de jaciment
Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu dolmen
Sense dades.
Descripció
Per accedir al jaciment des de Cantallops cal prendre la pista que duu al castell de Requesens, que surt al nord-est del nicli i arriba just fins al portal que barra l'accés a la propietat, situat a uns 3,2 km. En aquest punt cal deixar el cotxe al costat d'una gran alzina i seguir a peu pel viarany que surt en direcció est a l'esquerra del camí i que ressegueix la tanca de filferro de la propietat de Requesens. Uns 90 metres més endavant es troba el dolmen de Coll de Madàs II. Cal seguir pel mateix camí uns 500 metres més fins a trobar un corriol que surt a l'esquerra del camí i que cal prendre. El jaciment se situa a uns 150 metres més endavant, just a tocar del corriol, en una zona planera de bosc d'alzines sureres al costat nord-est del cim de la Coma de Gall.
Es tracta d'un sepulcre de corredor, amb cambra trapezoïdal curta i passadís estret, de la segona meitat del IV mil·lenni aC. Fou descobert l'any 1987 per Jaume Justafré i Baireguet i no s'hi ha realitzat mai cap intervenció arqueològica.
El megàlit és construït amb roca d'esquist i bastit en terreny pla. La cambra és trapezoïdal curta, amb quatre lloses conservades i la coberta. A l'angle que fa la capçalera amb la llosa lateral dreta es veu una llosa planera que potser és una resta d'enllosat. L'entrada de la cambra és de parets en tascó i no conserva lloses transversals. Les dimensions internes de la cambra són 1,90 m de longitud, 0,70 m d'amplada i 0,70 m d'alçada.
La capçalera és única, de forma rectangular, vertical i presenta senyals de desbastament per la cara interna. Dels quatre suports conservats de la cambra, dues de les lloses semblen ben implantades a la roca i verticals, mentre que les altres dues devien d'estar-ho menys perquè varen cedir cap endins. La coberta és quadrangular, de secció rectangular i presenta senyals de desbastament a la cara interna i els caires repicats.
Pel que fa al tipus d'accés a la cambra, actualment no és visible. El túmul, que devia ser de tendència circular, està format per blocs i lloses d'esquist i de quars amb terra. Al costat esquerre del dolmen s'observen grans blocs ajaguts sobre el perímetre del túmul, que poden ser les restes de l'anell de contenció extern.
Pel seu tipus arquitectònic,Tarrús (2002) el situa cronològicament a la segona fase dels sepulcres de corredor de l'Alt Empordà-Rosselló, és a dir, de la segona meitat del IV mil·lenni aC.
L'estat de conservació del dolmen és regular, degut a que presenta la seva banda esquerra força malmesa, la coberta s'ha esllavissat cap endavant, manca la llosa del costat dret de l'entrada i també el corredor.Per accedir al jaciment des de Cantallops cal prendre la pista que duu al castell de Requesens, que surt al nord-est del nicli i arriba just fins al portal que barra l'accés a la propietat, situat a uns 3,2 km. En aquest punt cal deixar el cotxe al costat d'una gran alzina i seguir a peu pel viarany que surt en direcció est a l'esquerra del camí i que ressegueix la tanca de filferro de la propietat de Requesens. Uns 90 metres més endavant es troba el dolmen de Coll de Madàs II. Cal seguir pel mateix camí uns 500 metres més fins a trobar un corriol que surt a l'esquerra del camí i que cal pren...
Estat de Conservació Regular
Sense dades.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
TARRÚS, J.
2002
Poblats, dòlmens i menhirs. Els grups megalítics de l'Albera, serra de Rodes i cap de Creus (Alt Empordà, Rosselló i Vallespir Oriental)
TARRÚS, J., BADIA, J., BOFARULL, B., CARRERAS, E., PIÑERO, M.D.
1988
Dòlmens i menhirs. 111 monuments megalítics de l'Alt Empordà i Vallespir Oriental