Des de Medieval Catalunya vella sotmesa als Carolingis fins a Medieval Baixa Edat Mitjana ( 800 / 1299 )
Tipus de jaciment
Edifici religiós església
Protecció: Declarat BCIN
Classificació: Zona arqueològica
Núm. de Registre/Catàleg: 2027-ZA
Data Declaració: 03/06/1931
Descripció
Per accedir al jaciment cal prendre el vell camí que anava des d'Empúries i l'Escala al nucli de les Corts pel Molí, actualment Restaurant el Molí de Sant Vicenç. Es troba darrera el Molí, en un camp erm situat entre el camí i el canal del rec.
Sant Vicenç era una església de planta de creu llatina, d'una sola nau (10 x 3,6 m) amb transsepte i absis semicircular. Les excavacions realitzades l'any 1954 per M. Almagro i P. de Palol permeteren identificar la meitat septentrional de l'edifici, ja que la resta havia estat destruïda per la construcció del canal del rec. També s'hi identificà una cinquantena de tombes a l'interior i al voltant de l'església. A l'interior de l'edifici aparegué un paviment que Palol descriu com a "d'opus testaceum", sota del qual hi havia una sepultura de planta rectangular, amb l'interior arrebossat d'opus signinum. Contenia dues inhumacions sobreposades, el més tardà d'època de Jaume I. Al nord de l'absis es descobrí una aula sepulcral en la qual hi havia dues grans tombes de lloses i un sarcòfag tallat en pedra sorrenca, amb tapa a doble vessant.
L'adscripció cronològica del conjunt planteja alguns dubtes que les excavacions no han aclarit. Per l'estructura de l'església, la seva planta i l'aparell, J. Badia la situa com una obra plenament romànica, en el segle XI. Però la presència d'elements com el sarcòfag indiquen, però, una datació anterior. Per tant, opta per situar l'origen en el segle IX. Però Pere de Palol pensa que es podria haver bastit sobre estructures tardoromanes.
En el moment de visitar el jaciment amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica (2009), el conjunt estava cobert per vegetació, i no es mantenien visibles gaires estructures. Així mateix, aquesta vegetació pot haver afectat a l'estat de conservació de les restes.Per accedir al jaciment cal prendre el vell camí que anava des d'Empúries i l'Escala al nucli de les Corts pel Molí, actualment Restaurant el Molí de Sant Vicenç. Es troba darrera el Molí, en un camp erm situat entre el camí i el canal del rec.
Sant Vicenç era una església de planta de creu llatina, d'una sola nau (10 x 3,6 m) amb transsepte i absis semicircular. Les excavacions realitzades l'any 1954 per M. Almagro i P. de Palol permeteren identificar la meitat septentrional de l'edifici, ja que la resta havia estat destruïda per la construcció del canal del rec. També s'hi identificà una...
Estat de Conservació Parcialment destruït
Informació no disponible.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
ALMAGRO, Martín i PALOL, Pere de
1962
Revista de Girona
BADIA I HOMS, J.
1985
L'Arquitectura medieval de l'Empordà
BADIA i HOMS, Joan
1990
Catalunya romànica, l'Empordà II
BARRAL i ALTET, Xavier
1981
L'art pre-romànic a Catalunya. Segles IX-X
BOLÒS i MASCLANS, Jordi
1990
Catalunya romànica, l'Empordà II
NOLLA, J. M i CASAS, Josep
1984
Carta arqueològica de les comarques de Girona. El poblament en època romana al N.E. de Catalunya
PALOL, Pere de
1967
Arqueología cristiana de la España romana (siglos IV-VI)