Des de Medieval Consolidació Corona d'Aragó fins a Medieval Consolidació Corona d'Aragó ( 1150 / 1230 )
Des de Medieval Baixa Edat Mitjana fins a Medieval Baixa Edat Mitjana ( 1230 / 1299 )
Tipus de jaciment
Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu necròpolis
Sense dades.
Descripció
El jaciment de La Miranda d'Espinells està situat en un turó que s'alça en el sector nord-est de la depressió del Penedès sobre el riu Anoia. Ubicat a uns 2 km al nord-est de la població de Sant Sadurní d'Anoia i a uns 200 m al sud del nucli d'Espiells.
Per arribar al jaciment cal agafar la carretera BV-2247 que va des de Sant cap a Piera. Un cop dins d'Espinells, al final del primer grup de cases, cal deixar el cotxe per pujar a peu el turó de La Miranda, en el cim del qual a finals del segle XIX es construí una glorieta-mirador. Al voltant de la glorieta, en la part més alta i més occidental del turó, es localitzen els enterraments envoltats pel bosc.
L'any 1975, es descobriren les primeres 4 tombes.
En l'any 1984 es realitzà la primera actuació arqueològica, Katja Kliemann i Albert Curto portaren a terme una prospecció en la que es localitzaren diverses tombes de cista amb lloses i es va excavar una d'elles, la tipologia dels enterraments els enquadraren en els segles XII-XIII.
L'any 1987 es va fer una altra excavació dirigida pels arqueòlegs Josep Mª Bosch i Casadevall i Jordi Vallès i Cuevas. Es van identificar les diferents fases de l'evolució del jaciment:
1.- Ocupació del turó per la necròpolis medieval. 18 tombes localitzades. Cronologia provisional de finals del segle XII o principis del segle XIII.
2.- Construcció de tres rases, dues d'elles en direcció NW-SE, que travessen el turó longitudinalment i una d'elles provoca la destrucció de la tomba VII. Dues de les rases són d'origen antròpic, mentre que la tercera podria ser de caràcter geològic. La funcionalitat d'aquestes rases és encara incerta
3.- Saqueig d'algunes tombes en un moment posterior a l'amortització de les rases.
4.- "Anivellament" del turó amb terra per tapar les tombes saquejades que havien quedat al descobert.
5.- Construcció de la glorieta, edifici de planta octogonal amb elements noucentistes de finals del segle XIX, inicis del XX.
Les tombes eren enterraments en cista de lloses irregulars, de planta rectangular la majoria i alguna de trapezoïdal, sense túmul exterior. L'orientació era oest-est. De les 10 tombes excavades només 5 contenien restes òssies humanes, degut als saquejos i a la forta acidesa del sòl.
S'identificà un infant de sexe indeterminat de 5 o 6 anys (tomba IX) amb senyals de patir anèmia per manca de ferro en la dieta, un infant d'uns 4 anys de sexe indeterminat (tomba XI), un adult de sexe masculí de 25 a 31 anys i 1'70 m d'alçada (tomba X), un individu de sexe femení d'edat madura (tomba XIII) i fragments d'un crani amb les dents sense càries (tomba XII). També s'identificaren restes humanes en les tombes V i VI; un individu possiblement masculí i un altre d'edat inferior als 18 anys i sexe indeterminat.
Només en dues de les tombes s'han identificat petits fragments de ceràmica grisa a torn, que podrien formar part de l'aixovar, data de finals del segle XII o inicis del XIII. En la tomba X es localitzà indústria de sílex, amb fragments retocats i sense retocar, que arribarien aquí per aportació de terres. També es trobaren ceràmiques modernes vidriades (color melat) i una peça de canonada de la glorieta.
Els documents d'època medieval només parlen de l'existència (a partir de notícies del 1166) d'un cementiri de l'església de Sant Benet d'Espiells. El problema rau en identificar si el cementiri documentat en els textos medievals és el de la Miranda (llavors es tractaria d'una necròpolis amb cronologia anterior al segle XIII) o es tracta de la necròpolis ubicada al voltant de la mateixa església preromànica. D'altra banda, pel que fa a la cronologia, l'ús de les tombes en cista de lloses irregulars es troba des del segle V fins el segle XIV.
En el 2006 es va fer una prospecció a l'entorn de la necròpolis que va donar resultats negatius.El jaciment de La Miranda d'Espinells està situat en un turó que s'alça en el sector nord-est de la depressió del Penedès sobre el riu Anoia. Ubicat a uns 2 km al nord-est de la població de Sant Sadurní d'Anoia i a uns 200 m al sud del nucli d'Espiells.
Per arribar al jaciment cal agafar la carretera BV-2247 que va des de Sant cap a Piera. Un cop dins d'Espinells, al final del primer grup de cases, cal deixar el cotxe per pujar a peu el turó de La Miranda, en el cim del qual a finals del segle XIX es construí una glorieta-mirador. Al voltant de la glorieta, en la part més alta i més occiden...
Estat de Conservació Regular
Anys
Tipus intervenció
1984
Prospecció, Projecte d'investigació
1987
Projecte d'investigació, Consolidació
2006
Projecte d'investigació, Prospecció
Documentació
Classe
Comentari
Fotogràfica
Informe de la prospecció-sondeig de 1984 i memòria de la campanya de 1987: Arxiu Servei d'Arqueologia.
Gràfica
Informe de la prospecció-sondeig de 1984 i memòria de la campanya d'excavació 1987: Arxiu Servei d'Arqueologia.
Memòries i informes
Informe de la prospecció-sondeig de 1984 i memòria de la campanya d'excavació del 1987: Arxiu Servei d'Arqueologia.
Memòries i informes
Informe de les prospeccions arqueològiques Conca Mitjana riu Anoia. 2006: Arxiu Servei d'Arqueologia i Paleontologia
Memòries i informes
Folch, C.; Gibert, J.(2006-2007): "Memòria de les prospeccions arqueològiques a la Conca mitjana del riu Anoia". 15 abril-31 desembre 2006 i 22 gener - 31 maig 2007. Mem. Num.: 8035
Memòries i informes
Bosch, J.M.; Vallès, J. (1987). La Miranda d'Espiells. Memòria de l'excavació arqueològica de l'any 1987 a una necròpolis de turó aïllat (Sant Sadurní d'Anoia). Mem.Núm. 204
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
AVENTÍN, M.; SALRACH, J.Mª
1981
Sant Benet d'Espiells i la Catalunya de l'època romànica