Des de Medieval Comtes de Barcelona fins a Modern ( 988 / 1789 )
Tipus de jaciment
Varis desconegut
Assentament militar castell
Protecció: Declarat BCIN
Classificació: Monument històric
Núm. de Registre/Catàleg: 551-MH
Data Declaració: 22/04/1949
Descripció
Per accedir al jaciment cal agafar, des de l'esplanada del port, el carrer Cardenal Vidal i Barraquer i pujar per aquest fins al cim del turó, aproximadament a uns 1250 m, fins on es troba una zona d'aparcament. L'ermita i la torre del Castell de Sant Joan es troben a pocs metres, a dalt de tot del turó.
En el Castell de Sant Joan, durant els mesos de novembre i desembre de 1990, es dugué a terme una excavació d'urgència degut a que s'hi realitzaven llavors obres de restauració de l'edifici, obres que ja havien malmès en gran part el registre arqueològic del lloc. Prop de la porta d'accés al castell, s'havia realitzat un rebaix de terres que ultrapassava els quatre metres de fondària i que havia posat al descobert unes estructures que havien estat tallades en construir-se la fonamentació d'un dels murs del mateix castell. La part que va ser excavada es limità a uns 6 m2 seguint el tall fet per les màquines, a l'angle sud-oest del recinte, a banda d'un petit sondeig al fossat que envoltava la torre mestra. Les restes del mur malmès per la rasa de fonamentació corresponien a una de les fases constructives més antigues del castell. Se'n conservaven només una elevació de vuit filades (1,4 m de llargada i entre 1,2 i 1,5 m d'alçada) que revestien directament un aflorament de roca. Segons els directors de la intervenció (Llorens / Manzano, 1994), aquest mur cronològicament seria contemporani de la torre mestra, que dataria del segle XI. En el farcit de la rasa realitzada per l'excavadora, hi aparegué ceràmica decorada en verd i manganès, del segle XIV, que també es va trobar associada al sòl que servia de nivell de circulació del pati interior del castell.
Els nivells d'abandonament i enderroc del castell que varen ser detectats a l'excavació, presentaven ceràmiques de reflexos metàl·lics de la segona meitat del segle XVI.
Al segle XIX, les restes del castell foren en gran part arranjades per a la instal·lació d'una estació de la telegrafia òptica militar. En aquest moment es van realitzar reformes a la torre mestra, a l'entorn de la qual s'excavà un fossat que va rebaixar el sòl en aquest punt fins a roca. La construcció de parets de reforç i l'enderroc d'antigues construccions varen malmetre també les estructures preexistents. Les excavacions varen permetre documentar també totes aquestes reformes.
A banda de l'excavació del castell, s'ha citat en diverses altres ocasions la troballa a la part més alta i en els vessants del turó de nombrosos fragments de ceràmica ibèrica, sense que s'hagi pogut documentar de moment l'existència de restes d'estructures associades a aquest material.
En el transcurs de la visita realitzada al jaciment amb motiu de la realització de la revisió de la Carta Arqueològica de la Selva, no s'ha pogut observar la presència de materials d'aquest darrer període.Per accedir al jaciment cal agafar, des de l'esplanada del port, el carrer Cardenal Vidal i Barraquer i pujar per aquest fins al cim del turó, aproximadament a uns 1250 m, fins on es troba una zona d'aparcament. L'ermita i la torre del Castell de Sant Joan es troben a pocs metres, a dalt de tot del turó.
En el Castell de Sant Joan, durant els mesos de novembre i desembre de 1990, es dugué a terme una excavació d'urgència degut a que s'hi realitzaven llavors obres de restauració de l'edifici, obres que ja havien malmès en gran part el registre arqueològic del lloc. Prop de la porta d'accés a...
Estat de Conservació Regular
Anys
Tipus intervenció
1990
Excavació, Intervenció d'urgència
Documentació
Classe
Comentari
Memòries i informes
Informe i memòria de la intervenció arqueològica: Arxiu Servei d'Arqueologia.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
BELDA, M [et al.]
1991
Catalunya Romànica, V. El Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany
CATALÀ ROCA, P
1971
Els castells catalans
DOMÈNECH, J
1992
Recull, 1652
LLINÀS, J; MERINO, J
1998
El patrimoni de la Selva. Inventari històric, artístic i arqueològic de la comarca
LLORENS, J.M; MANZANO, S
1994
Quaderns de la Selva
MUÑOZ, J.M; PLADEVALL, A; TOSAS, T
1989
Catàleg de monuments i conjunts histórico-artístics de Catalunya
VILAR, M. del Vilà
1982
XI Symposium de Prehistòria i Arqueologia peninsular, Ausa