Des de Medieval Baixa Edat Mitjana ( 1230 / 1492 )
Tipus de jaciment
Assentament militar torre
Protecció: Declarat BCIN
Classificació: Monument històric
Núm. de Registre/Catàleg: 39-MH
Descripció
Als anys 2004 i 2005 es va realitzar una intervenció arqueològica en una zona adjacent al viaducte localitzat al carrer Bellesguard números 19-23, en el districte de Sarrià-Sant Gervasi.
Coincidint amb la urbanització de la finca situada als carrers Benedetti 78-82 / carrer Bellesguard 19-23, estava previst un projecte d'ajardinament de la zona que afectava directament les restes de la muralla del viaducte, per la qual cosa era necessària la seva neteja, documentació i anàlisi. La realització de les tasques de neteja i documentació han permès documentar un mur d'entre 40 i 50 centímetres d'amplada i 12,30 metres de llargada, amb una alçada màxima de 2,80 metres. Quant al cos de la torre, presenta un diàmetre de 2,17 metres, un radi d'uns 1,15 metres i una alçada màxima de 2,59 metres. Si bé en un principi semblava que aquesta torre semicircular podria estar adossada al parament de la muralla, l'obertura d'una cala per a comprovar aquest fet va posar en evidència que en realitat aquesta estructura formava part del mateix mur, que abandonava la forma rectilínia per a convertir-se en torre semicircular.
El fet que l'orientació del mur mostri una clara relació amb les restes de les torres medievals conservades a la finca de Bellesguard 16-20, restaurades per Antoni Gaudí en el moment de la construcció de la Torre de Bellesguard, planteja la possibilitat que sigui una resta de l'estructura de la residència estival que Martí I l'Humà féu construir a Bellesguard entre el 1408 i el 1409. A més, la presència darrera del parament del mur de terres que s'han identificat amb el talús natural format per l'erosió de la riera, fa pensar més aviat que el mur tindria com a funció la contenció d'aquestes terres, a més de servir de tanca de delimitació de la finca reial. Malgrat, durant la intervenció arqueològica no s'ha recuperat cap material d'època medieval. En qualsevol cas, aquest tram del mur presenta actuacions, refaccions i consolidacions d'època moderna i contemporània, i per tant difícilment podrem parlar d'unes restes estrictament baixmedievals.
La Torre Reial de Bellesguard, encara visible a inicis del segle XX, era una antiga residència reial construïda el 1408 a la Torre de Vallblanc (segle XII), de Sant Gervasi de Cassoles, en ser adquirida pel rei Martí I. L'any 1900, degut al seu mal estat de conservació, fou reconstruïda totalment sota la direcció d'Antoni Gaudí. Els jardins annexes foren projectats per Pere Ballart, anomenant-se Torre J. Figueras "Bellesguard". El particular neogoticisme de l'edifici podria relacionar-se amb aquest precedent. La planta és quadrada, amb els afegits d'un cos en angle, en el qual hi ha la porta principal i, al capdamunt, l'agulla coronada amb creu de quatre braços, i un altre cos semihexagonal cobert per un terrat a la façana de migjorn. El nucli central té les quatre cares emmerletades i la seva coberta, com també la del cos angular, és una piràmide truncada. El parament exterior és tot de maçoneria en "opus incertum", interromput per nombroses obertures goticitzants. A l'interior destaquen els arcs de maó de les golfes i la caixa d'escala.
Actualment, la zona es troba modificada urbanísticament i es desconeix l'estat de conservació de la Torre de Vallblanc del segle XII, així com la Torre Reial de Bellesguard d'inicis del segle XV. Però per la construcció de l'actual Torre J. Figueras "Bellesguard", aquesta ha pogut destruir en part aquestes estructures militars. El mur localitzat al viaducte durant la intervenció arqueològica, actualment, es troba atalussat per a la seva protecció.Als anys 2004 i 2005 es va realitzar una intervenció arqueològica en una zona adjacent al viaducte localitzat al carrer Bellesguard números 19-23, en el districte de Sarrià-Sant Gervasi.
Coincidint amb la urbanització de la finca situada als carrers Benedetti 78-82 / carrer Bellesguard 19-23, estava previst un projecte d'ajardinament de la zona que afectava directament les restes de la muralla del viaducte, per la qual cosa era necessària la seva neteja, documentació i anàlisi. La realització de les tasques de neteja i documentació han permès documentar un mur d'entre 40 i 50 centímetres d'...
Estat de Conservació Parcialment destruït
Anys
Tipus intervenció
2004
Intervenció preventiva
2005
Intervenció preventiva
Documentació
Classe
Comentari
Fotogràfica
-
Memòries i informes
Informes i memòries intervenció arqueològica 2004: Arxiu Àrea de Coneixement i Recerca. Núm. reg.: 5320